open-navfaktor-logo
search
Kupovina zgrade UIO
Borenović Tegeltiji: Kad sam ja imao poziv od vašeg šefa, mogu misliti šta radi vama
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je prije skoro mjesec zaduženo da u roku od sedam dana poništi postupak kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) u Banjoj Luci s obzirom na to da je data ponuda koja je za 61 milion KM veća od iznosa kojim zapravo raspolaže UIO. Ponudu je dostavila samo firma Grand Trade, u vlasništvu Mileta Radišića, koji se spominje kao kum Milorada Dodika, lidera SNSD-a.
07.07.2021. u 12:49
get url
text

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, danas je na sjednici Zastupničkog doma zatražio odgovor da li je Vijeće ministara postupilo po ovakvoj odluci doma. 

VEZANI TEKST - Može li se poništiti tender: Za UIO nije sporna cijena od skoro 100 miliona KM za novu zgradu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) je, nakon iznošenja historijata od osnivanja UIO, na kraju odgovorio da nije u skladu sa zakonom to da Vijeće ministara donese odluku kakvu je tražio Zastupnički dom prije skoro mjesec.

- Vijeće ministara nema nadležnosti prema UIO, da nalože da prekinu proces kupovine prostora u Banjoj Luci. Ni na koji način Vijeće ministara ne može učestvovati u toj proceduri - dodao je Tegeltija.

Borenović mu je odgovorio da je u obavezi da postupi po odluci Paralmenta, "pa ćemo vidjeti ko će sutra odgovarati".

- Postoji u zakonu da direktor UIO zajedno sa Upravnim odborom UIO odgovara Vijeću ministara za svoje aktivnosti. Itekako ima zakonskog uporišta i krivične odgovornosti i znam da vam je nezgodno. Kad sam ja imao poziv od vašeg šefa (Milorada Dodika, op. a.), mogu misliti šta radi vama - na kraju je rekao Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.