open-navfaktor-logo
search
Imenovanje Tegeltije
Borenović: Koliko mi je poznato do sada dogovorene fotelje i NATO put BiH
Zar nije bilo logično da se neko ko će biti kandidat ili budući predsjedavajuću Vijeća ministara BiH pripremi i da nekoliko naznaka u kom ekonomskom pravcu treba da ide BiH, rekao je Borenović
26.11.2019. u 16:08
get url
text
Branislav Borenović, član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Branislav Borenović je nakon sjednice Komisije na kojoj je data preporuka za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, izjavio novinarima da je Tegeltija "potpuno nepripremljen, nevjerodostojan, nedostatak kredibiliteta i nedostatak bilo kakve vizije u kom pravcu buduće Vijeće ministara BiH treba djelovati".

Kazao je da ni na jedno pitanje članova Komisije nije dobijen bilo kakav konkretniji odgovor.

- Zar nije bilo logično da se neko ko će biti kandidat ili budući predsjedavajuću Vijeća ministara BiH pripremi i da nekoliko naznaka u kom ekonomskom pravcu treba da ide BiH, kako na koji način vidi rješavanje pitanja i zapošljavanja i privrednog rasta i migrantske krize, sigurnosnih i svakih drugih izazova, a najdiskutabilniji su bili odgovori vezani za NATO integracije. Nevjerovatna količina neznanja ili odsustva želje da se bilo šta konkretno kaže je u suštini poruka - dajte mi fotelju, dajte mi poziciju pa ćemo vidjeti šta ćemo raditi - kazao je Borenović.

Na novinarsko pitanje šta očekuje na sjednici Predstavničkog doma na kojoj će se odlučivati o konačnom imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Borenović je odgovorio da su, koliko je njemu poznato, "do sada dogovorene fotelje i NATO put BiH".

- A vidimo da kanadidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a i ključni ljudi iz SNSD-a, pogotovo srpski član Predsjedništva BiH, izbjegava da jasno kaže 'slanje dokumenta u NATO savez u Brisel je aktivacija Akcionog plana za članstvo', što je jasno svima, što je jasno i njima bilo do prije 10-15 dana. Sada to pokušavaju da izbjegnu da saopće - naveo je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.