On je to rekao tokom sastanka sa delegacijom članova Evropskog parlamenta iz Evropske narodne stranke, predviđenom Manfredom Weberom, šefom EPP zastupničke grupe u Evropskom parlamentu.

Borenović je rekao da je EPP je najveća grupacija stranaka u Evropi, kojoj pripada i PDP, kao i najveća zastupnička grupa u Evropskom parlamentu, te da su vrlo zainteresovani za dešavanja u BiH.

- Korupcija je osnovni problem ove zemlje. Ona izjeda ekonomiju, privredu, zdravstvo, sve što čini jedno društvo. Visokom korupcijom se bave oni koji su u poziciji moći, a pravosuđe je ne procesuira. Pravosuđe mora da radi svoj posao - istakao je Borenović, saopćio je PDP.

On je rekao da je na pitanje koliko napredujemo na evropskom putu, imao samo jedan odgovor: vidite li zaista ove ljude koji su sada na vlasti u Evropskoj uniji, gdje se poštuju pravila?

- Mostovi se moraju graditi i ne smijemo sebi dozvoliti bilo kakvu vrstu izolacije i tenzija sa evropskim i svjetskim zemljama, ni sa istokom, ni zapadom. Borba protiv korupcije, jake institucije, regionalna saradnja su ključni preduslovi za bilo koji pomak na EU putu. Zadovoljan sam što, kao i uvijek, imamo podršku naših partnera iz Evropske unije - rekao je Borenović.

Pored Webera, delegaciju EPP-a činili su Andrej Kovačev, portparol za proširenje i susjedstvo EPP grupe, David McAllister, šef Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Paulo Rangel, izvjestilac za BiH u EPP grupi, Rasa Juknevičiene, potpredsjednica EPP grupe za vanjsku politiku i Željana Zovko, potpredsjednica Komiteta za vanjske poslove EP.