open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Borenović: Dodik je zarad ostanka na vlasti spreman dokrajčiti RS
- Ostat će zabilježeno da je jedan srpski političar rekao sljedeće: "Pravo je visokog predstavnika da posegne za odlukom u kojoj je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta".
19.02.2022. u 15:07
get url
text

To nisam rekao ja, niti bilo ko iz opozicije, nego Milorad Dodik, govoreći o smjeni predsjednika RS-a Nikole Poplašena, koji je smijenjen jer nije Dodiku htio dati mandat za sastav Vlade. I taj strani plaćenik, sada već otužna politička figura, nekome prodaje priču o patriotizmu - rekao je Branislav Borenović.

On je reagirao je na izjavu Dodika koji je kazao da su Borenović i predsjednik SDS-a Mirko Šarović tražili od SAD-a i zapadnih zemalja da mu budu uvedene sankcije i da bude sklonjen sa političke scene.

Borenović je rekao da, šta god lažni veliki Srbin Dodik pričao, ostaje činjenica da je baš on muljao sa brojnim strancima kada je na stranim tenkovima osvajao vlast.

VEZANI TEKST - Dodik: Šarović i Borenović su tražili da budem sklonjen sa političke scene

- Kome je na premijerskoj inauguraciji u prvom redu sjedio visoki predstavnik? Dodiku. Ko je pravio spiskove za smjene srpskih kadrova iz SDS-a i PDP-a u vrijeme zloglasnog Paddyja Ashdowna? Opet Dodik sa Grahamom Dayom, šefom kancelarije OHR-a u Banjoj Luci, koji je, gle čuda, karijeru završio kao savjetnik u njegovom premijerskom kabinetu. Često zaboravimo njegovo obećanje da će podnijeti ostavku na premijersku funkciju ukoliko Brčko u arbitražnom postupku ne pripadne Republici Srpskoj, a da je navodnu ostavku povukao nakon dva dana, kada ga je lijepo zamolio, ko drugi, nego visoki predstavnik - dodao je Borenović.

On je naveo da je Dodik dobru saradnju sa Amerikancima potvrdio predajom jasenovačke građe Muzeju holokausta u Washingtonu, koja je završila u rukama Hrvata.

- I sada kada pogledamo šta je od toga ostalo, vidimo navode na internet stranici muzeja da je u Jasenovcu stradalo oko 45.000 Srba. Taj potez, taj doprinos hrvatskoj revizionističkoj politici, historijska je veleizdaja "velesrbina". I nije prodao "samo" jasenovačku građu, nego prodaje dio po dio Republike Srpske svaki dan, toliko brutalno i očigledno da nije pogrešno pomisliti ni da mu je cilj da je zarad ličnog bogaćenja i ostanka na slobodi i vlasti spreman i da je dokrajči. Nema veće ironije i licemjerstva da čovjek kome ništa nije sveto osim sopstvenog interesa uzima srpstvo i srpske narodne interese u usta – kaže Borenović.

Borenović kaže da, za razliku od Dodika, nikada nije, niti će ikada za bilo kojeg srpskog političara tražiti bilo kakav strani sud ili sankcije, niti je ikada za svoju politiku tražio usluge stranaca.

- Poznat je moj stav da svakoga za njegova djela treba da nagradi ili sankcioniše samo i isključivo naš narod i naše institucije. Međutim, Dodik ne zna da diplomatija nije kočijaški jezik da bi se dopao biračima, nego istrajno i promišljeno djelovanje na mudar način. Imati stav i biti prostak nije jedno te isto. Uprkos svim njegovim pokušajima, znam da je i njegovom prostakluku, ali i flertovanju sa svakim stranim centrom moći, kao i upornom varanju naroda došao konačni kraj – poručio je lider PDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.