open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Borell u Beogradu: Zapadni Balkan je dio Evrope i treba da bude dio EU
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell izjavio je danas u Beogradu da Zapadni Balkan jeste dio Evrope i da treba da bude dio Evropske unije, a ocijenio je i da razgovori između Kosova i Srbije treba da se obnove, a da nije na EU da odlučuje šta će biti konačni rezultat tog dijaloga.
31.01.2020. u 16:18
get url
text

- Zapadni Balkan predstavlja dio Evrope i treba da bude dio EU i geografski, ideološki i zbog aspiracija građana - kazao je Borell na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je kazao i da postoji "važan posao koji treba da se uradi".

- Razgovori između Kosova i Srbije treba da se obnove i nadam se da će to da se desi, a kada se to desi EU će biti spremna da posreduje u tom dijalogu - kazao je on.

Prema njegovim rečima, nije na EU da odluči šta će biti konačni rezultat tih razgovora, već na Kosovu i na Srbiji, ali EU mora snažnije da se angažuje u posredovanju.

Borell je kazao da je s Vučićem razgovarao o mogućnosti posebnog predstavnika u posredovanju dijalogu.

- Nešto mora da stoji na stolu, jer buduća perspektiva Srbije i Kosova u odnosu na EU zavisi prevashodno od tog dogovora - dodao je.

On je rekao i da je Srbija ključan partner Evropskoj uniji, te preneo koliko je EU posvećena pristupanju Srbije, što podrazumeva i veće napore i Srbije i EU.

- Ja ću se truditi na svaki način da pomognem da Zapadni Balkan ima dublju perspektivu ka EU. Nadam se da ćemo od ponedeljka nastaviti ka boljoj budućnosti - rekao je on, misleći na predlog nove vlade Kosova koji je na skupštinskom redu u ponedeljak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je nameru Borella da imenuje izaslanika za posredovanje u dijalogu.

- Spremni smo odmah po ukidanju taksi da sjednemo za sto i razgovaramo o suštinskim pitanjima između Beograda i Prištine - naveo je Vučić, dodavši da je šansa za kompromis prije nekoliko godina bila veća.

Predsjednik Srbije je Borellu prenio prijedlog da ako Srbija ne može u EU, dobije makar otvorene granice sa zemljama šengen zone.

On je izrazio i nadu da će, kada od subote Velika Britanija napusti EU i EU bude imala 27 članica, Srbija moći da bude 28. članica u budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.