open-navfaktor-logo
search
Sarajevo vs Celtic
Bordo fešta u šeheru: Igrajte za raju, zanemarite taktiku i postanite heroji
Rezultati Škota protiv Austrijanaca možda zvuče "opasno", ali treba napomenuti da su rivale "lomili" u drugom poluvremenu
09.07.2019. u 07:46
get url
text

Ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku... Kultni hit Zabranjenog pušenja često je opjevan na sportskim terenima. I obično se "primjenjuje" na one koji (pre)opušteno uđu u utakmicu.

No, u večerašnjem duelu između Sarajeva i Celtica u prvom kolu kvalifikacija za Ligu evropskih prvaka, Bordo momcima niko neće zamjeriti ako budu "igrali za raju". Jer, duel protiv ekipe koja je 50 puta bila prvak Škotske, koja u svojim vitrinama ima 39 titula Kupa Škotske, koja je 18 puta osvajala Liga kup Škotske i koja je bila prvak Evrope, ne igra se svaki dan.

Pobjeda donosi status heroja

Poslastica protiv Kelta, iz perspektive fudbalera koji hljeb zarađuju na premijerligaškim terenima u BiH, igra se jednom u karijeri. Tribine će vjerovatno biti popunjene do posljednjeg mjesta, podrška neće izostati, što je jedan od glavnih preduvjeta za Bordo feštu u šeheru. I stoga ne treba propustiti priliku da uživate u tome, a možda se i proslavite...

Škoti su veliki favoriti i upravo je to karta na koju trebaju "zaigrati" izabranici Husrefa Musemića. U slučaju eventualnog poraza, niko im neće imati šta prigovoriti. A pobjeda bi Bordo momke iznjedrila u velike heroje. Ne samo kod navijača kojima je Bordo boja u srcu, nego i poklonika najvažnije sporedne stvari širom Evrope.

- Ne igra se baš tako često protiv Celtica i ekipa koje su na tom nivou. Privilegija je biti i trener i igrač i gledalac. Sigurno da su oni u ove dvije utakmice favoriti, ali dat ćemo maksimum i vidjet ćemo za šta će to biti dovoljno. Svaki igrač živi za ovakve utakmice, ne sumnjam da će svaki moj igrač dati maksimum - kazao je Husref Musemić, trener osvajača duple krune.

Da ne bude zabune, Celtic je favorit, ali to treba potvrditi i na terenu. Škoti su u ljeto 2016. godine dospjeli na naslovnice evropskih medija kada su u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka poraženi od Lincolna (0:1), amaterske ekipe sa Gibraltara! Ipak, u revanšu na Celtic Parku u Glasgowu domaći su slavili sa 3:0 i prošli dalje, ali su pokazali da su ranjivi.

I tokom priprema u Austriji rival Sarajeva nije briljirao. Istina, ostvario je dvije pobjede protiv tamošnjih niželigaša (Pinkafeld 6:1 i Wiener 2:1), te remi protiv švicarskog St. Gallena (0:0). Rezultati protiv Austrijanaca možda zvuče "opasno", ali treba napomenuti da su rivale "lomili" u drugom poluvremenu (sedam od osam golova postigli u drugih 45 minuta).

Fizički su spremni, ali ne sumnjamo da su i Musemić i njegovi saradnici odlično pripremili našeg prvaka, te da su "snimili" sve mane. A Celtic ih definitivno ima...

Stručni štab Bordo tima još se nije odlučio za sastav koji će poslati na teren od prve minute. U opciji je nekoliko varijanti, a povreda Amera Dupovca donekle je poremetila Musemićeve planove. Kako sada stoje stvari, strateg Sarajeva će "rizikovati" i na poziciju stopera uz Darka Lazića postaviti Besima Šerbečića, mladog reprezentativca BiH, koji je prošlog četvrtka dogovorio jednogodišnju posudbu i sa ekipom je odradio tek nekoliko treninga. Alternativa je mlađi i manje iskusni Numan Kurdić.

Druga dilema je u veznom redu. Mirko Oremuš se nametnuo kroz treninge i nekoliko minuta meča protiv Domžala, te će po svemu sudeći "natjerati" struku da promijeni tim u odnosu na ono što su uigravali tokom priprema u Sloveniji. U tom slučaju iz ekipe će ispasti Aladin Šišić ili Benjamin Tatar.

Vjerovatni sastav

Vjerovatni sastav Sarajeva za Celtic: Kovačević, Hebibović, Hodžić, Lazić, Šerbečić (Kurdić), Velkoski, Oremuš, Rahmanović, Šišić (Tatar), Milanović i Ahmetović.

Utakmicu na Koševu igra se od 19.45 sati uz direktan TV prijenos na Moja TV. Glavni sudija je Glenn Nyberg iz Švedske, a asistirat će mu zemljaci Daniel Wärnmark i Mahbod Beigi. Četvrti sudija je Mohammed Al-Hakim, također iz Švedske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.