open-navfaktor-logo
search
Čas historije
Borci Prve slavne viteške brigade ponovo na Žuči: Naša borba je čista kao suza
Radomir Rade Zoranović, pripadnik Prve slavne viteške brigade Armije RBiH, i Nusret Aganović, predsjednik Udruženja Prva slavna viteška brigada Sarajevo, održali su čas historije prilikom obilaska najznačajnijih ratišta na kojima su bili u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.
20.07.2020. u 15:18
get url
text

Za sebe vole kazati da su "vitezovi sa Žuči".

Ističu kako su sa jako malo naoružanja branili svoju domovinu, svoj grad.

- Bošnjaci su nenaoružani, neobučeni, golobradi, u patikama porazili treću silu Evrope, Jugoslavensku narodnu armiju, četnike, fašiste, ustaše, sve snage koje su od 1941. do 1945. harale BiH, oživjele su '91. kada su bili višestranački izbori. Kako je kazao naš rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, mi se nećemo umoriti, oni će se umoriti, mi nećemo dati našu BiH, ona je naša, mi rezervne domovine nemamo, a svi imaju rezervnu – kazao je Aganović.

Zoranović je, kada je ovoj državi bilo najteže, odlučio stati u njenu odbranu. Kazao je ranije za Faktor da nije imao dilemu na koju stranu da ide.

- Ja svoju vjeru volim, druge i drugačije duboko poštujem, ali kada je u pitanju odbrana države, onda smo mi svi Bosanci i Hercegovci, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, dužni braniti svoju zemlju. To je naša moralna, ljudska, patriotska, ako hoćete, i zakonska obaveza. Zato sam odlučio braniti ovu zemlju jer ja drugu zemlju nemam – kazao je Zoranović ranije u razgovoru za Faktor.

VEZANI TEKST: Rade Zoranović i Nusret Aganović o bitkama za Sarajevo: "Nismo imali oružja, samo bosansko srce"

Istakao je da je Bosanac, Bošnjak dobar čovjek koga bi svako mogao "na ranu priviti", ali da ako se dirne u ono što mu je najdraže, porodicu, dostojanstvo ili državu, onda se "taj isti čovjek pretvara u ljutu zmiju".

- Tada se taj dostojanstveni, miroljubivi, merhametli čovjek pretvara u ljutu zmiju, i nema te ovozemaljske sile koja ga može pobijediti, od tih i takvih je napravljena Armija RBiH – kaže Zoranović dok zajedno sa svojim ratnim drugom obilazi najznačajnija ratišta na kojima su bili sa svojim saborcima u opkoljenom Sarajevu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.