open-navfaktor-logo
search
Odgođeno
Borci će još morati sačekati na ispravljanje nepravde u Zakonu o PIO-u
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije prošla rasprava po skraćenom postupku izmjene Zakona o PIO-u u smislu ispravljanja nepravde prema demobilisanim borcima.
28.07.2020. u 20:07
get url
text

Predlagač izmjena zakona bila je zastupnica Azra Hadžić-Bećirspahić iz SBB-a. O izmjenama se raspravljalo u formi nacrta.

Izmjenama je zatraženo da se svaka godina ratnog staža, koji se duplira, boduje sa jednim bodom, a ne kako je sada navedeno, sa pola boda. To će se odnositi na sigurno 100.000 boraca.

Traži se i da borcima koji imaju 36 ili 37 godina radnog staža i upiše im se još vojni staž koji je dupli, da oni sa 62 godine imaju već 40 godina staža i mogu ranije ići u penziju, a da im se iznos penzije pri tome ne umanjuje.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) nije krio razočarenje što izmjene Zakona o PIO nisu išle po skraćenoj proceduri.

- Oborena je skraćena procedura i danas nećemo dobiti zakon. Oko finansijskih procjena koje donose izmjene zakona, to niko ne zna, samo dragi Bog. Nama ništa ne znači mjesec dana, jer su plaće 3.000 ili 3.500, ali ovim borcima znači jer im trebaju da idu u penziju. Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je trebalo da predloži ovaj zakon, a ne zastupnica - rekao je Čengić.

Govorila je i zastupnca Azra Hadžić-Bećirspahić.

- Današnjim obaranjem skraćenog postupka smo odgodili usvajanje zakona. Predala sam u skraćenoj proceduri jer izmjene nisu obimne, tako da oni koji nisu glasali nemaju izgovor. Žao mi je što Vesko Drljača nije ovdje jer je trebalo da da izmjene zakona koje je pripremio, ali za to treba saglasnost ministrice Jelke Milićević na koju se čeka skoro dvije godine. Zbog apela boraca sam bila primorana da predložim izmjene. Zahvaljuući kolegama koje nisu glasale za izmjene još uvijek neće ići u penziju i Bog zna kada će - rekla je Hadžić-Bećirspahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.