open-navfaktor-logo
search
Mostar
Borci Armije RBiH: Ratna laž se danas brendira, zar treba da dokazujemo da smo se borili za BiH?
Pripadnici boračkih udruženja Armije Republike BiH u Mostaru, nakon teksta na zvaničnoj stranici Grada Mostara, pod naslovom "Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a, HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve", obratili su se danas javnosti na konferenciji za medije.
11.06.2020. u 12:38
get url
text

Javnosti su se obratili direktni učesnici vojnih operacija u kojima je oslobođen Mostar u junu 1992. godine, formacije koja na stranici Grada nije navedena pored HVO-a, HV-a i HOS-a.

Prema riječima Harisa Kljake, predsjednika Udruženja ratnih vojnih invalida Stari Grad Mostar, tekst na stranici Grada Mostara derogira historijsku ulogu Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH, odnosno svih boraca koji su oslobađali grad pod zastavom sa ljiljanima.

- U ovim formacijama koje su izostavljene na stranici Grada Mostara tada su bili vojnici i bošnjačke, i hrvatske i srpske nacionalnost. Borili smo se za ovaj grad. Danas zbog toga koncizno i precizno podsjećamo na historijske činjenice radi boljeg Mostara i loših interpretacija historijskih činjenica - istaknuo je Kljako.

Naglasio je kako se ovim činom još jednom dolijeva ulje na vatru i da time Mostar opet proživljava period lošeg imidža.

Sead Salčin, major Armije RBiH, kaže da se ratna laž danas brendira ne samo u BiH, već na cijelom Balkanu. Posebno je zabrinut time što se nečija verzija rata želi progurati u zajedničke, zvanične institucije. Podsjetio je kako je njegova jedinica zajedno sa satnijom HVO-a vršila forsiranje Neretve, na Buni gdje je bio najteži prijelaz.

{$galerijaFotografija}

Komandant Selim Isić napomenuo je da se Teritorijalna odbrana i Patriotska liga, odnosno kasnije Armija RBiH i HVO, HV te HOS očigledno nisu borili za iste ciljeve.

- To se potvrđuje i danas. Oni su se borili da nestane BiH, a mi smo se borili za BiH. Zar danas treba da dokazujemo da smo se borili za BiH? - poručio je Isić.

Vlado Fink ističe kako mu smeta to što se ne spominje Teritorijalna odbrana, jer odgovorno tvrdi da se u centru Mostara Teritorijalna odbrana sama borila za oslobođenje. Semir Dizdarević iz Mostarskog bataljona, oslobođenje Mostara iz 1992. doživio je kao najčasniji trenutak u svom životu.

- Bilo nas je u jedinici 300. Mi smo bili nukleus Armije RBiH, a među nama 22 nisu bili Bošnjaci. Branili smo svoje domove - kazao je Dizdarević.

Esad Kosić napomenuo je kako boli što danas niko ne spominje MUP BiH, jedinicu koja je dala nemjerljiv doprinos u oslobođenju Mostara.

Zijat Mušić, koji je predvodio jedinice na sjeveru Mostara istakao je kako su bili jedinica potčinjena Armiji RBiH. Naglasio je kako čestiti vojnici Armije RBIH nikad neće reći da u oslobođenju Mostara nisu učestvovali vojnici HVO-a, HOS-a i HV-a.

- Suština je da laže svako ko kaže da u ovim operacijama nisu učestvovali HVO, HOS i HV, ali i oni koji kažu da nije bilo Armije RBiH - poručio je Mušić.

Tokom konferencija predstavljen je i program manifestacije "Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992 – 2020".

Boračka udruženja Mostar, 11.06.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.