open-navfaktor-logo
search
Prvi poraz Zmajeva
Borbeno nije bilo dovoljno: Grčka se provukla u grotlu Mejdana
Košarkaška reprezentacija BiH upisala je prvi poraz u kvalifikacijama za EP 2021. godine, a Grčka je sa 70:65 slavila u krcatom Mejdanu.
24.02.2020. u 21:57
get url
text

VEZANI TEKST - Vjetar u leđa Zmajevima: "Jedna si jedina" grmila Mejdanom

Konstantnu prednost u prvoj četvrtini, pred krcatim tribinama Mejdana, imali su izabranici Vedrana Bosnića. Ipak, u samom finišu prvog perioda gostujuća selekcija je povela sa 17:16 i to zahvaljujući manjku koncentracije u samom finišu kod naših reprezentativaca.

U nastavku susreta Heleni su bili ti koji su bili bolji tim i koji su vukli konce, a odlično su koristili činjenicu da je naša reprezentacija rano izašla iz bonusa, pa su često išli na liniju slobodnih bacanja, s koje su bili prilično precizni.

Činilo se da će gosti na poluvrijeme otići s osam poena, no Milošević je sa zvukom sirene pogodio šut za dva poena, pa se na poluvrijeme otišlo s prednošću Grka 40:34.

U nastavku susreta naša selekcija je uspjela Grcima prići na četiri poena zaostatka, ali su nas greške u napadu skupo koštale. Heleni su serijom 8:0 stigli do 12 poena viška nepune četiri minute prije kraja treće četvrtine.

{$galerijaFotografija}

Iskusni Andrija Stipanović je s dvije dobre asitencije proigrao Atića i Sulejmanovića, i tako natjerao grčkog selektora da pozove na time-out, nakon što je naša selekcija smanjila prednost gostiju na osam poena.

U odlučujuću četvrtinu Grci, koji su slavili u svih prethodnih sedam međusobnih mečeva, s dvije trice u finišu susreta otišli su na 16 poena viška. Do posljednje dionice Heleni su pogodili šest od 18 šuteva za tri poena, dok je naša selekcija pogodila tek jedan iz devet pokušaja.

Grci su u posljednjoj četvrtini znali održati prednost i na kraju zasluženo slaviti sa 70:65, iako je naša selekcija dobrom igrom utakmicu uspjela uvesti u zanimljivu završnicu.

Najefikasniji igrač naše selekcije bio je Milan Milošević sa 17 poena, dok je Edin Atić ubacio 13. Kod Grka je Dimitrios Agravanis ubacio 17 poena, dok je Giannoulis Larentzakis zabio 15.

U drugom meču naše grupe Bugarska je danas nakon produžetaka savladala Latviju sa 110:104.

BiH - Grčka 24.02.2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.