open-navfaktor-logo
search
CEV Liga prvaka
Borba za tron: Mogu li Italijani do dvostrukog šampionskog slavlja?
Odbrane li titulu evropskog prvaka, bit će to peta uzastopna titula za Zenit
18.05.2019. u 13:14
get url
text

Finalni mečevi Lige prvaka u odbojci igraju se danas u Berlinu. Završnica 60. izdanja najjačeg evropskog klupskog takmičenja po prvi put se igra u formatu da se istog dana i na istom mjestu igraju žensko i muško finale.

Od 16 sati na parketu dvorane "Max Schmeling" u Berlinu za titulu najbolje ženske ekipe na Starom kontinentu borit će se italijanski timovi Igor Gorgonzola Novara i Imoco Volley Conegliano.

Oba italijanska kluba plasman u finale izborile su nakon što su u finalu bili bolji od turskih timova. Sastav Novare plasman u finale osigurao tek nakon zlatnog seta protiv Vakifbanka iz Istanbula, koji će tako nije uspio osigurati finale u kojem bi branio titulu iz prošle sezone.

U drugom polufinalu Conegliano je s dva puta po 3:0 bio bolji od Fenerbahčea, pa će za razliku od prošle sezone, kada su se odbojkašice ovoga tima morale zadovoljiti bronzom, ove imati priliku da se bore za zlato.

Pravdu na ovom meču dijelit će Susana Maria Rodriguez Jativa iz Španije i Sonja Simonovska iz Crne Gore.

Za razliku od ženskog finala, u muškom ćemo gledati reprizu prošlosezonskog kada je Zenit pred domaćom publikom u Kazanu s 3:2 savladao italijanski sastav Cucine Lube Civitanova.

U odnosu na prošlu sezonu Zenit je ostao bez ponajboljeg igrača, kubanskog odbojkaša Wilfreda Leona, kojeg ćemo u budućnosti gledati u nacionalnom dresu Poljske, čiji je pasoš dobio nedavno. Zenit posljednje četiri godine suvereno vlada muškom odbojkom u Evropi. Odbrane li danas titulu evropskog prvaka, bit će to peta uzastopna titula za ruski sastav, čime bi u historiju poslali moskovski CSKA, s kojim su do sada dijelili prvo mjesto po broju vezanih titula u elitnom takmičenju. Ipak, ako Lube skine Zenit s trona, jasno je da će Italijani danas imati dvostruki razlog za slavlje.

Susret koji se igra od 19 sati sudit će Juraj Mokry (Slovačka) i Erdal Akinci (Turska), a obje finalne utakmice u regionu prenosit će kanal SportKlub.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.