open-navfaktor-logo
search
Evropska liga
Borba za trofej: Može li Villarreal iznenaditi veliki Manchester United?
Manchester United i Villareal sastaju se večeras u finalu Evropske lige, koje se od 21 sat igra na Areni Gdansk.
26.05.2021. u 08:50
get url
text

Klub sa Old Trafforda u prilici je osvojiti drugi trofej u ovom takmičenju, nakon što je engleski velikan trijumfovao u sezoni 2016/2017.

S druge strane, za popularnu Žutu podmornicu ovo će biti prilika da prvi put u svojoj historiji osvoji takmičenje koje je nekada nosilo naziv Kup UEFA. Villarreal je u prošlosti tri puta igrao u polufinalu, no plasman u finale bio im je nepoznanica sve do ove sezone.

Menadžer Crvenih đavola Ole Gunnar Solskjaer ističe da je ponosan na činjenicu da je njegov tim stigao do finala.

- Bit će veoma posebno. Morate biti ponosni na činjenicu da vodite Manchster United u jednom finalu. Bilo je ovo fantastično putovanje. Ipak, ovo je samo korak na putu ka vraćanju našeg Manchester Uniteda - rekao je trener engleskog tima.

Ni Unitedu, ni norveškom stručnjaku večeras neće biti lako jer se trener Villarreala Unai Emery može pohvaliti s tri titule Evropske lige koje je osvojio predvodeći Sevillu.

- Ako je United favorit, onda je to zato što imaju veoma dobre fudbalere. Imaju veliku historiju, ali mi imamo argumente koji nas čine realnim kandidatom za pobjedu u Gdansku. United, kada je na nivou svojih najboljih izdanja, može pobijediti svakoga. Ipak, imamo i mi naše zamislili i planove. Detaljno smo analizirali United, a ključno će biti to da iskoristimo naše prilike kada nam se ukažu - kazao je Emery, čiji je tim na putu do finala eliminisao Salzburg, Dynamo Kiev, Dinamo Zagreb i Arsenal.

S druge strane, United je do finala stigao preko Real Sociedada, Milana, Granade i Rome.

Bez obzira na to ko će kao pobjednik napustiti travnjak stadiona u poljskom Gdansku, jedna stvar se neće promijeniti. Naime, od sezone 2011/2012 trofej Evropske lige konstantno je u vlasništvu engleskih i španskih klubova.

Potencijalni sastavi timova za večerašnje finale:

VILLARREAL: Rulli/Asenjo, Foyth, Albiol, Torres, Pedraza, Pino, Capoue, Parejo, Trigueros, Moreno, Bacca.

MANCHESTER UNITED: De Gea, Wan-Bissaka, Bailly, Lindelof, Shaw, McTominay, Fred, Pogba, Bruno Fernandes, Rashford, Cavani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.