Borba za osvajanje Šestoaprilske nagrade: Predloženo najviše pjevača

Objavljeno: 06.02.18 u 14:11 Autor: R. D.

Predlaganje kandidata za dodjelu Šestoapriliske nagrade Grada Sarajeva u 2018. godini okončano je 29. januara i najviše je predloženo estradnih umjetnika, a bilo je i onih koji su sami sebe predlagali za ovu nagradu iako na to nemaju pravo.

Sa prošlogodišnje dodjele Šestoaprilske nagrade
Sa prošlogodišnje dodjele Šestoaprilske nagrade

Šestoaprilska nagrada dodjeljuje se kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblastima privrede, nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva i socijalne zaštite i drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unaprjeđenju, promociji i razvoju grada.

Velija Katica predsjednik Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade kazao je za Faktor da se sada svi predloženi kandidati i organizacije na provjeri u Odboru za dodjelu nagrade, pa će se za petnaestak dana znati ko je ušao u najužu konkurenciju, a odluku o dodjeli nagrade donosi Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

- Ima kandidata koji su sami sebe prijavili a na to nemaju pravo. Sami sebe su prijavili iz Udruženja oldtajmer, pa izvjesni Karić koji sam sebe prijavljuje već dvije godine, a najnovija samoprijava stigla je od izvjesnog Osmana Mujana. Ima i nepotpunih prijava kao što je kandidatura generala Ismeta Hadžića, a predlagači nisu formalno dostavili odluku da ga predlažu za nagradu. Formalne uvjete ispunjavaju Auto Delta Sarajevo, Amer Bukvić, Centrotrans Eurolinesi Neimari d.o.o Sarajevo. To su kandidati iz oblasti privrede – pojašnjava Katica.

Validne prijave su stigle i za Kulturni centar “Kralj Fahd“ i profesoricu Tatjanu Ljujić-Mijatović. Stigao je prijedlog za vokalne soliste grupe Ambasadori: Ismetu Dervoz, Zdravka Čolića, Hajrudina Varešanovića i Jasnu Gospić. Zatim, KUD “Baščaršija“, glumca Emira Hadžihafizbegovića, Anura Hadžiomerspahića (posthumno), Avdu Husejnovića i Marija Pejića bivši direktor televizije u Sarajevu. Dakle, najviše ima kandidiranih iz kulture i umjetnosti, dodaje Katica.

U oblasti sporta predloženi su Karate klub “Bosna“, Bojan Kurajica i Kemal Osmanović – šahisti. Predložena je i Lejla Tanović – biciklistkinja, Zdravko Stojnić – olimpijski takmičar u Bobu i posthumno fudbaler Želimir Vidović Keli.

U oblasti zdravstva i socijalne zaštite predloženi su: Medicinska asocijacija BIMA, dr. Ismet Gavrankapetanović, Gerentološki centar u Nahorevu, Marica Malešević i Mirsad Muftić – fizijatar.

Još sedam kandidata ispunjavaju uvjete iz ostalih oblasti, a to su Klub nezavisnih intelektualaca 99, posthumno Goran Čengić, Udruženje veterana odreda Lasta, Goran Mikulić, Renata Mostarac, Rabija Bosiočić i Udruženje patriotska liga Kantona Sarajevo.

- U Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade ima 13 ljudi. U ponedjeljak ćemo održati sjednicu i izvršit ćemo prvo tajno glasanje za predložene kandidate i organizacije. Svaki kandidat koji dobije najmanje sedam glasova od 13 ulazi u drugi krug glasanja. Drugi krug tajnog glasanja Odbor će izvršiti za petnaestak dana, a svaki kandidat se ocjenjuje bodovima od jedan do deset. Zatim i svake oblasti idu po dva kandidata koji su osvojili najviše bodova i na sjednicu Gradskog vijeća bira se najviše šest kandidata koji će dobiti Šestoaprilsku nagradu, a može se dodijeliti i manje od šest, ako tako odluči Gradsko vijeće Sarajeva – kazao je Katica.