Borba za osvajanje Šestoaprilske nagrade: Predloženo najviše pjevača

objavljeno: 06.02.2018. u 14:11

Predlaganje kandidata za dodjelu Šestoapriliske nagrade Grada Sarajeva u 2018. godini okončano je 29. januara i najviše je predloženo estradnih umjetnika, a bilo je i onih koji su sami sebe predlagali za ovu nagradu iako na to nemaju pravo.

Šestoaprilska nagrada dodjeljuje se kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblastima privrede, nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva i socijalne zaštite i drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unaprjeđenju, promociji i razvoju grada.

Velija Katica predsjednik Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade kazao je za Faktor da se sada svi predloženi kandidati i organizacije na provjeri u Odboru za dodjelu nagrade, pa će se za petnaestak dana znati ko je ušao u najužu konkurenciju, a odluku o dodjeli nagrade donosi Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

- Ima kandidata koji su sami sebe prijavili a na to nemaju pravo. Sami sebe su prijavili iz Udruženja oldtajmer, pa izvjesni Karić koji sam sebe prijavljuje već dvije godine, a najnovija samoprijava stigla je od izvjesnog Osmana Mujana. Ima i nepotpunih prijava kao što je kandidatura generala Ismeta Hadžića, a predlagači nisu formalno dostavili odluku da ga predlažu za nagradu. Formalne uvjete ispunjavaju Auto Delta Sarajevo, Amer Bukvić, Centrotrans Eurolinesi Neimari d.o.o Sarajevo. To su kandidati iz oblasti privrede – pojašnjava Katica.

Validne prijave su stigle i za Kulturni centar “Kralj Fahd“ i profesoricu Tatjanu Ljujić-Mijatović. Stigao je prijedlog za vokalne soliste grupe Ambasadori: Ismetu Dervoz, Zdravka Čolića, Hajrudina Varešanovića i Jasnu Gospić. Zatim, KUD “Baščaršija“, glumca Emira Hadžihafizbegovića, Anura Hadžiomerspahića (posthumno), Avdu Husejnovića i Marija Pejića bivši direktor televizije u Sarajevu. Dakle, najviše ima kandidiranih iz kulture i umjetnosti, dodaje Katica.

U oblasti sporta predloženi su Karate klub “Bosna“, Bojan Kurajica i Kemal Osmanović – šahisti. Predložena je i Lejla Tanović – biciklistkinja, Zdravko Stojnić – olimpijski takmičar u Bobu i posthumno fudbaler Želimir Vidović Keli.

U oblasti zdravstva i socijalne zaštite predloženi su: Medicinska asocijacija BIMA, dr. Ismet Gavrankapetanović, Gerentološki centar u Nahorevu, Marica Malešević i Mirsad Muftić – fizijatar.

Još sedam kandidata ispunjavaju uvjete iz ostalih oblasti, a to su Klub nezavisnih intelektualaca 99, posthumno Goran Čengić, Udruženje veterana odreda Lasta, Goran Mikulić, Renata Mostarac, Rabija Bosiočić i Udruženje patriotska liga Kantona Sarajevo.

- U Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade ima 13 ljudi. U ponedjeljak ćemo održati sjednicu i izvršit ćemo prvo tajno glasanje za predložene kandidate i organizacije. Svaki kandidat koji dobije najmanje sedam glasova od 13 ulazi u drugi krug glasanja. Drugi krug tajnog glasanja Odbor će izvršiti za petnaestak dana, a svaki kandidat se ocjenjuje bodovima od jedan do deset. Zatim i svake oblasti idu po dva kandidata koji su osvojili najviše bodova i na sjednicu Gradskog vijeća bira se najviše šest kandidata koji će dobiti Šestoaprilsku nagradu, a može se dodijeliti i manje od šest, ako tako odluči Gradsko vijeće Sarajeva – kazao je Katica.