open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Borba za čelnog čovjeka SDA u TK: Gutić ulazi u utrku sa Skopljakom
Najviše kandidatura za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona ima Fahrudin Skopljak, ali u borbu za ovu čelnu stranačku poziciju ulazi i Bego Gutić.
12.02.2020. u 16:33
get url
text

Unutarstranački izbori u svih 13 lokalnih organizacija SDA u TK su završeni i sada slijedi Skupština Kantonalnog odbora, čiji se datum još ne zna, ali bi mogao biti poznat već naredne sedmice.

Podsjećamo, u Kantonalni odbor SDA TK uvedeno je Povjereništvo, čime je smijenjen predsjednik Mirsad Kukić. Nakon toga, Kukić uz pomoć njemu odanih zastupnika i zastupnika SBB-a, u februaru 2018. godine, ruši Vladu TK na čijem je čelu bio Bego Gutić. Paralelno počinje formiranje Kukićeve PDA, koja danas zajedno s SDP-om i Našom strankom djeluje kao opozicija u Skupštini TK.

Skopljaka su za predsjednika SDA u TK predložili stranački odbori iz Lukavca, Živinica, Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Tuzle i Srebrenika.

Gutića je, pak, kandidirao Općinski odbor SDA Gradačac, a istim putem će i organizacija iz Banovića, gdje je predsjednik. On za Faktor kaže da tu neće biti kraj.

Inače, da bi neko bio kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora potrebna je podrška četvrtine općinskih odbora, kojih je u TK 13.

- Idemo u utrku. Ono što nudim je jedna nova SDA, novi program i politika, jedna liberalnija SDA, za razliku od ovoga što imamo sada. Iza mene stoji moj rad kao premijera TK i predsjednika Izbornog štaba u TK prije dvije godine - kaže Gutić.

VEZANI TEKST - Nova lica na čelu SDA u TK: Fahrudin Skopljak favorit za predsjednika Kantonalnog odbora?

Dodajmo da su općionski odbori u Srebreniku i Gradačcu posljednje dvije općinske organizacije SDA u TK, koje su izabrale svoje predsjednike. Na čelu stranke u Srebreniku ostaje Ibrahim Zukić, dok će predsjednik OO Gradačac biti novo lice, Elvedin Hrnčić.

Faktor je već ranije pisao da je Salko Zildžić izabran je za predsjednika Gradskog odbora Tuzla, u Lukavcu je na čelo stranke došao Irfan Halilagić, Gračanici Rahim Gadžić, Doboj Istoku Ferid Konjić, Kalesiji Hasiba Kurtić, Kladnju Almir Huskić i Sapni Salim Husejnović. Niko od navedenih ranije nije obavljao ovu funkciju. Na čelo OO SDA Banovići izabran je Bego Gutić, koji je prvi put redovnim putem izabran na ovu funciju, a prije toga bio je povjerenik u istoj organizaciji, nakon što je bivša predsjednica Elzina Pirić prešla u PDA. Funcije čelnih ljudi u lokalnim organizacijama SDA zadržali su Denijal Tulumović u Živinicama, Sead Muminović u Čeliću i Tajib Muminović u Teočaku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.