Radi se o vakcinama koje su joj, kao transplantiranom pacijentu, nužno potrebne kako bi se zaštitilo njeno zdravlje i život.

Po nalazu Klinike za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), sa vakcinacijom se trebalo početi godinu nakon transplantacije, odnosno u julu 2021. te osigurati kontinuirana vakcinacija do potpune zaštite.

 

No, prema riječima Sumeje, ona se već nekoliko puta bezuspješno obraćala Doma zdravlja u Vitezu, a potom i Zavodu za javno zdravstvo SBK.

- Od sedmog mjeseca hodam od vrata do vrata kako bih se izborila za vakcine koje mi znače život. Prvo sam se obratila Domu zdravlje u Vitezu, poslali su me na Dječiji odjel, a tamo mi je doktorica rekla da ona nema ništa sa odraslim osobama. Vraćena sam kod svog ljekara, a onda su me poslali u Zavod za javno zdravstvo SBK, gdje sam razgovarala sa gospodinom Seadom Karakašom kojeg sam upoznala sa svojim problemom. No, ponovo sam vraćena u Dom zdravlja Vitez, ali oni ništa nisu poduzimali – prepričava nam 23-godišnja Sumeja svoju borbu za zdravlje.

Nakon što joj je od sestre u junu prošle godine transplantirana koštana srž, Sumeja je već u julu trebala primiti prvu dozu vakcine. Ali do sada, kako kaže, nije dobila nijednu.

Obišla je i apoteke gdje joj je rečeno da imaju neke vakcine i da ih može naručiti, ali da s njima ne može ništa postići dok ne dobije doze koje su joj preporučene.

- Cijena jedne doze tih vakcina je oko 120 KM, i trebala bih ih primiti dvije. Ali one meni ništa ne znače dok ne dobijem one koje su mi preporučene. U kontaktu sam sa djevojkom iz SBK, kojoj je također, transplantirana koštana srž, i koja je bez ikakvih problema dobila vakcine. Ja iz nekih razloga ne mogu doći do doza koje mi znače zdravlje i život – ističe Đidić.

 

Sumeja se za pomoć obratila i Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH. Iz Udruženja su se zamolbom obratili Zavodu zdravstvenog osiguranja SBK, navodeći, između ostalog, kako Sumeja Đidić, zbog slabog imovnog stanja, nije u mogućnosti sama kupiti vakcine kojima ne raspolaže Zavod za javno zdravstvo SBK.

U odgovoru Udruženju, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja SBK navedeno je kako ta ustanova nije u mogućnosti izdvajati sredstva za te vakcine jer one nisu na Listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja SBK.

- Predsjednik Udruženja Tomislav Žuljević pokušao mi je pomoći, poslao je upit i Zavodu za javno zdravstvo SBK, ali i Ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBK, da li su mi u mogućnosti nabaviti te vakcine, ali odgovor nije dobio. I Udruženju su ruke vezane kao i meni – govori Đidić.

 

Sumeja je majka trogodišnjeg dječaka koji pohađa vrtić, i koji joj je, kako kaže, nedavno prenio virus kojim se mogu zaraziti samo djeca.

- Bila sam jako loše, ali sam se nekako izvukla. Jednostavno, ja sam bez tih vakcina nezaštićena i potpuno izložena svim virusima i bakterijama. Kako nisam dobila te vakcine, ne mogu primiti ni vakcinu protiv COVID-19. Svaki dan samo molim Boga da se ne razbolim – ispričala nam je Sumeja Đidić.