navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Svjetska zdravstvena organizacija

Borba protiv virusa booster dozama vakcine nije održiva strategija

Borba protiv pandemije, izazvane koronavirusom, booster dozama postojećih vakcina nije održiva strategija, upozorili su u danas stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pozivajući da se razviju vakcine koje će bolje sprečavati širenje zaraze.

Objavljeno: 11.01.2022. u 20:10
get url
text

- Strategija vakcinacije koja se temelji na više booster doza "prvih vakcina" ima malo izgleda biti primjerena ili održiva - navodi se u saopćenju grupe stručnjaka koji su zaduženi za nadzor vakcinacije protiv koronavirusa, prenosi The Guardian.

Stručnjaci smatraju da "su potrebne i da trebaju biti razvijene vakcine protiv COVID-19 koje imaju visoki učinak na sprečavanje širenja zaraze i njenu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt".

To će omogućiti da se ograniči utjecaj COVID-19 u zdravstvenom smislu, ali i smanji "potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega".

- U očekivanju takvih vakcina, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih vakcina protiv COVID-19, kako bi se osiguralo da i dalje pružaju nivo zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporuča WHO, uključujući omikron – smatraju stručnjaci.