open-navfaktor-logo
search
Neobični rituali
Borba protiv korupcije u Rumuniji: Vještice bacaju kletve na političare
U BiH se protiv korupcije bore pravosudne institucije, ali, sudeći prema indeksu korupcije u svijetu, rumunske vještice imaju mnogo više uspjeha
12.05.2019. u 14:36
get url
text
Vještice u Rumuniji

Dok se Rumuni spremaju za izbore za Evropski parlament, grupa samozvanih vještica radi iza zatvorenih vrata kako bi osigurale pobjedu „pravih kandidata“.

Euronews je razgovarao sa Mihaelom Mincom, jednom od vještica koje rade na masovnom ritualu prije glasanja 25. maja kako bi prosvijetlila umove kandidata da donesu najbolje odluke za rumunski narod.

- Pripremamo vrlo moćnu supstancu za 25. maj, koju će moje kćerke baciti na zgradu rumunske vlade. Začarana voda će prosvijetliti umove političara kako bi oni donijeli dobre odluke za rumunski narod – kazala je Minca.

Vještice izvode rituale u ponoć, zoru i zalasku sunca od 9. maja kako bi stvorili magičnu supstancu. Kažu da supstanca sadrži tragove životinja, svijeća i cvijeća.

Iako Minca obično nudi pomoć osobama koje se suočavaju sa ljubavnim ili problemima sa novcem, nedavno je skrenula pažnju na probleme u svojoj zemlji. Pridružila se mreži rumunskih vještica koje su željele bacati kletve na rumunske političare koje smatraju korumpiranim.

- Obavile smo dva posebna rituala za rumunske političare: ritual bijele magije kako bi prosvijetlio njihove umove da se bore za rumunski narod, da rade dobre stvari. A ja sam obavila ritual crne magije na političarima koji nisu održali riječ da će Rumunima ponuditi bolji život, tako da će imati problema – dodala je.

Pojasnila je da će političari koji rade protiv Rumuna, kradu i vode zemlju ka siromaštvu ići u zatvor ili će imati zdravstvene probleme.

- Radit ćemo za dobro. Naša crna magija će pogoditi one koji ne misle dobro rumunskom narodu – poručila je Minca.

Vještičarenje je stari narodni običaj u Rumuniji. Rumunska vlada je 2015. učinila čarobnjaštvo oporezivom profesijom, obavezujući proroke, čitatelje tarota i vještice da plate poreze za svoj rad. Oni također moraju imati dozvolu za obavljanje svojih drevnih običaja.

U BiH se protiv korupcije bore pravosudne institucije, ali, sudeći prema indeksu korupcije u svijetu, rumunske vještice imaju mnogo više uspjeha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.