open-navfaktor-logo
search
Nema novca
Borba protiv COVID-19: U Velikoj Kladuši u hloru peru jednokratna zaštitna odijela pa ih suše na štriku
U Domu zdravlja u Velikoj Kladuši je teška situacija.
03.11.2020. u 18:26
get url
text

Vjerovali li ne, spremačice jednokratna odijela peru u hloru i zdravstveni radnici i prateće osoblje ih nose dok ne dotraju.

Također, Dom zdravlja u Velikoj Kladuši nema dovoljno zaštitnih maski i rukavica. Sve ovo nam je zvanično potvrdila Arijana Suljanović, glavna sestra ove zdravstvene ustanove.

- Nažalost, sve je to tačno. Nemamo finansijskih sredstava za jednokratna odijela koja koštaju najmanje 35 KM po komadu. Od jednokratnih odijela pravimo višekratna. Odijela se peru po nekoliko puta u hloru, na taj način ih dezinfikujemo. Sušimo ih u garaži, na štriku. Svi oni koji su uključeni u rad s Covid-pacijentima, od ljekara, medicinskih sestara, tehničara do pomoćnog osoblja obilježavaju "svoja" odijela inicijalima. Snalazimo se kako znamo i umijemo, to je borba protiv korone na bh. način - kaže nam Suljanović.

Osim nedostatka novca, problem je i u komplikovanoj tenderskoj proceduri.

- Na dva tendera za nabavku rukavica niko nam se nije javio, mnogo je stavki koje odbijaju potencijalno zainteresovane firme. Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju donacije. U posljednjoj takvoj na ambalaži je pisalo da su zaštitna odijela, a dobili smo ogrtače. Ili kada nam je dodijeljena donacija u vidu jedne kutije sa zaštitnim maskama. Uputili smo molbu nadležnom kantonalnom ministarstvu za osiguranje zaštitne opreme, ali još nismo dobili odgovor - govori Suljanović.

Dodatni problem predstavlja povećan broj novozaraženih.

- U oktobru smo imali 75 novozaraženih od ukupno 140 od početka pandemije. Također, imamo sedam pozitivnih radnika od ukupno 157 koliko nas je u Domu zdravlja - ističe Suljanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.