Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Koordinacija boračkih udruženja Općine Centar kao Udruženje boraca iz antifašističke odbrambeno-oslobodilačke borbe 1992-1995 ističe da je sramotno održavati misi za Bleiburg u gradu koji je simbol antifašizma, gradu koji je bio na udaru fašista i podnio ogromne žrtve od fašističkih režima kako iz drugog svjetskog rata tako i proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Mi u našim redovima smo imali veliki broj Hrvata-katolika, koji su bili i ostali antifašisti i koji se protive ovom činu. Tako da moramo istaći glavne organizatore i krivce ove provokacije, a to je Sabor Republike Hrvatske i od naših političara očekujemo proteste upućene na tu adresu.

Ističemo da sve ovo nema nikakave veze sa Sarajevom, kako neki pokušavaju povezati, misa je stvar crkve, a sve ostale političke i historijske činjenice koji se ističu su plod onih koji ovu provokaciju na takav način predstavljaju.

Smatramo da trebamo ostati dostojanstveni, jer oni koji su istinski organizatori ove provokacije i priželjkuju događaje kojima bi dodatno stvorili nove provokacije, navedeno je u saopćenju.