open-navfaktor-logo
search
Delić izazvao polemike
Boračka udruženja ogorčena: Gradonačelnik Lukavca želi ista prava u FBiH za pripadnike Armije RBiH i Vojske RS-a
Gradonačelnik Lukavca Edin Delić prilikom obilježavanja pravoslavnog Božića u Krtovi, dao je izjavu u kojoj navodi da pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske RS-a trebaju imati ista prava na teritoriji Federacije, odnosno cijele BiH.
12.01.2023. u 16:14
get url
text
Edin Delić

- Zašto u ratu u kojem niko nije pobijedio, zašto borac koji je demobilisan, a bio je na drugom dijelu teritorije, recimo srbin iz Lukavca koji je bio na terotiriji Doboja ili Bijeljine i vratio se u Lukavac ili musliman iz Bijeljine, koji je bio u ratu sa nama i vratio se u Bijeljinu, zašto nemaju tamo ista prava kakva imaju njihovi saborci ovamo? Zločince ne štitim, poštujem žrtve, ali one koji su se borili po pozivu i stekli prava… I sada, neko ko je bio musliman i cijelo vrijeme živio u Lukavcu, ima pravo da preko reda ovjeri knjižicu i da dođe doktoru preko reda, ima boračku organizaciju, a ovi ljudi ne smiju spomenuti da su bili u ratu. Kao što je neko ko je u Konjević Polju bio naš borac. U čemu je problem da toj kategoriji priznamo jednaka prava ... - rekao je, između ostalog, Delić koji je i dalje formalno član Socijaldemokrata BiH, ali mimo odluka stranke podržava stranke Osmorke.

Snimak izjave podijeljen je na društvenim mrežama i izazvao je brojne reakcije. Saopćenje je uputilo šest boračkih organizacija iz Tuzle koji su osudile Delićevu izjavu.

- Povodom snimka koji se pojavio u javnosti i sramne izjave gradonačelnika Lukavca Edina Delića kojom izjednačava Armiju RBiH sa agresorkom vojskom, čime svjesno dovodi u pitanje karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata '92.-'95, boračke organizacije grada Tuzla izražavaju svoje ogorčenje i javno osuđuju takve i slične izjave te poručuju da niko nema pravo da izjednačava našu časnu borbu za odbranu zemlje sa presuđenim agresorima na BiH. Patriote ove zemlje to nikada neće dozvoliti ma o kome se radilo - navodi se u saopćenju boračkih udruženja iz Tuzle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.