open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Borac protiv Veleža i neugodne tradicije, Radnik u borbi za opstanak
Premijer liga Bosne i Hercegovine polako ulazi u sami finiš koji odavno nije bio interesantniji, a već danas se igraju prvi mečevi 28. kola.
30.04.2021. u 07:09
get url
text

Od 17 sati u Bijeljini igraju Radnik i Sloboda, dok se od 20 sati na stadionu "Rođeni" igra derbi kola između Veleža i Borca, trećeg i prvog tima na tabeli.

Posljednji susret dva tima u Mostaru završen je pobjedom ekipe Feđe Dudić s 2:0, a identičnim rezultatom je u prvom ovosezonskom duelu Borac slavio u Banjoj Luci. Baš taj meč vuče određene "repove", a obilježile su ga kardinalne greške glavnog arbitra Miloša Gigovića.

U Veležu su nakon susreta 27. kola PLBiH, u kojem su s 2:1 savladali Krupu, digli glas protiv suđenja Aleksandra Njegomirovića, da bi predsjednik mostarskog kluba Šemsudin Hasić na jučerašnjem sastanku premijerligaša (prisustvovali predstavnici četiri tima op.a), kazao da će razmisliti o istupanju iz PLBiH nakon sljedećeg kola "ukoliko se nastavi s neprimjerenim delegiranjem i suđenjem bez sankcija".

VEZANI TEKST - Maksimović pred utakmicu sa Veležom: Tenzije treba spustiti

O tenzijama pred derbi 28. kola govorio je i trener Borca Marko Maksimović.

- Tenzije treba spustiti. Razumio bih možda ovakve stvari da je ovaj meč odlučujući, ali poslije njega ostaje još pet kola. Ne mogu da dozvolim da poslije naših dobrih rezultata neko tome prigovara. Za mene je Borac najveći, za ljude iz Veleža to je njihov klub i to shvatam. Idemo u Mostar da branimo ime našeg kluba - poručio je Maksimović.

Vrapčići su teren na kojem Borac nikada nije slavio nakon formiranja Premijer lige, a negativna tradicija ne ide u prilog Banjalučanima, baš kao ni činjenica da Velež ne zna za poraz u posljednjih 14 prvenstvenih mečeva.

- Idemo u goste ekipi koja je u naletu, Velež nema poraz od kraja oktobra, ali i mi iza sebe imamo dobre momente. Volio bih da se priča o formi, a ne o nekim drugim stvarima i nadam se da će meč proteći u fer igri.

I dok se u sastav Borca vraćaju Goran Zakarić i Dejan Meleg, Feđa Dudić neće moći računati na "kartonirane" Radovca, Ćosića i Osmića, ali su se u tim vratili Slaviša Radović i Obren Cvijanović.

VEZANI TEKST - Dudić pred derbi s Borcem otkrio šta remeti njegove planove

- Malo nas remete kartoni Radovca i Ćosića, a pogotovo Radovca koji je dirigent naše igre, a i puno znači u izgradnji našeg napada. Drago mi je da je Omar Pršeš zadnju utakmicu odigrao jako dobro, on ima neke slične karakteristike kao Radovac i sigurno da će u sutrašnjoj utakmici morati preuzeti odgovornost - kazao je Dudić, te dodao:

- Borac ima šest pobjeda u prvenstvu, prolazak u finale Kupa BiH i sigurno su puni samopouzdanja. Jako dobro su odigrali i na Koševu protiv Sarajeva, tako da nas očekuje puno zahtjevnija utakmica i puno bolji protivnik.

U susretu kojim će početi 28. kolo PLBiH Radniku je prijeko potrebna pobjeda nad Slobodom želi li makar privremeno pobjeći iz opasne zone.

Vlado Jagodić nema problema s kartoniranim igračima, ali ne i sa povrijeđenim. Van stroja su Novaković, Vasić i Huseinbašić, a u konkurenciji za utakmicu sa Slobodom neće biti ni Nedima Mekića za kojeg je trenera Radnika procijenio da nije dovoljno oporavljen nakon lakše povrede na treningu. Zbog akumuliranih kartona u sastavu Tuzlaka neće biti Alena Kurtalića.

Meč u Bijeljini počinje od 17 sati, uz direktan televizijski prijenos na platformi MojaTV, a pravdu će dijeliti Mateo Musa iz Čitluka.

Utakmica u Vrapčićima igra se u terminu od 20 sati, a susret čiji će prijenos realizirati Arena Sport sudit će Zoran Grbić iz Prijedora.

Premijer liga BiH, 28. kolo:
Petak, 30. april:
Radnik - Sloboda (17 sati, MojaTV) / Mateo Musa (Čitluk)
Velež - Borac (20, Arena Sport) / Zoran Grbić (Prijedor)

Subota, 1. maj:
Krupa - Mladost (15) / Miloš Gigović (Bosanska Gradiška)
Sarajevo - Željezničar (16.55, Arena Sport) / Haris Kaljanac (Sarajevo)
Široki Brijeg - Zrinjski (19.05, Arena Sport) / Irfan Peljto (Sarajevo)

Ponedjeljak 3. maj:
Olimpik - Tuzla City (15, MojaTV) / Ermin Sivac (Zenica)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.