Održan sastanak

Zavodi se red u Prvoj ligi FBiH: "Federalci" popustili pod prijetnjom suspenzije

Objavljeno: 22.03.2019. u 13:20 Autor: S. Š.

Ako bi došlo do suspenzije UEFA Sudijske konvencije na ovom nivou za posljedice bi imalo prestanak finansiranja edukacije

Petrović nosi FIFA znak i sudit će derbi Prve lige FBiH između Olimpika i Veleža

FOTO: FAKTOR/ARHIV

U Komisiji za sudije i suđenje NS Federacije BiH već odavno mnoge stvari nisu štimale. O tome smo pisali i prije početka proljetnog dijela sezone, kada 17 sudija sa A i B liste lisu položili norme, ali i nakon uvodnih utakmica drugog dijela sezone.

Kap koja je "prelila čašu" bilo je suđenje na utakmici Goražde - Velež (1:0). No, sada je neke stvari pomjeraju iz kolotečine i poprimaju zakonite i standardizovane oblike.

U "šumi" propisa, konstatovane nadležnosti i nenadležnosti krovna kuća našeg fudbala našla je prostora i "rupa" kako bi pokušala disciplinovati rad "Federalaca".

Kao što smo i pisali problemi već odavno postoje, entiteti ne daju pristupa, jer se vade na definisane nadležnosti, pojedinci prebacuju odgovornost jedni na druge, a bh. Savez baš i nešuti kako mnogi zlonamjerni to znaju konstatovati. Desetak dana prije sporne utakmice u Goraždu Izvšni odbor N/FSBiH je na svoj dnevni red uvrstio tačku dnevnog reda i analizu stepena implementacije UEFA Sudijske konvencije, očito svjesni da kroz ovu obavezu entiteskih saveza i ostavljenu “rupu“ mogu intervenisati i konačno pokrenuti neke stvari sa mrtve tačke.

Stoga je u prostorijama Federalnog saveza održan sastanak na temu problema u implementaciji Sudijske konvencije. S jedne strane članovi Komisije za sudije i suđenje NS Federacije BiH Vladimir Dominković, Anto Bilješko i Hajrudin Gobeljić, uz nejasno odsustvo Nedima Selimotića (da li zbog obaveza ili podnesene ostavke), a s druge članovi Sudijskog komiteta bh. Saveza Zoran Rebca i Ibrahim Hasanbegović, kao i članova administracije N/FSBiH zaduženih za pitanje sudija i suđenja.

Treba naglasiti da Selimotićevu ostavku još nije usvojio Izvršni odbor NS Federacije, pa je pitanje da li će on nastaviti svoj rad ili će doći do zamjene u narednom periodu.

Na sastanku je analiziran dosadašnji rad u segmentima nadležnosti, poštivanja postojećih pravilnika i odredbi same UEFA Sudijske konvencije, koja je jasno definisala područja, obaveze i odgovornosti rada.

- Pod prijetnjama suspenzije Sudijske konvencije, na Federalnom nivou moralo se popustiti jer su evedintirani propusti i kršenja pravilnika. Ako bi došlo do suspenzije UEFA Sudijske konvencije na ovom nivou za posljedice bi imalo prestanak finansiranja edukacije sudija na nižim nivoima, stopiranje nabavke opreme za sudije, nemogućnost napredovanja talentovanih sudija, prestanak implementacije talent i mentor programa... - potvrđeno je za Faktor.

Gdje prestaje logika, a moral i etika budu zaboravljeni, kako bi se "nadoknadio interes" Federalci su na kraju popustili.

Prvi i najjasniji zaključak je da Federalna komisija mora dozvoliti prisustvo članova Komiteta i ljudi iz administracije zaduženih za pitanja sudija i suđenja iz krovnog saveza, na analizama utakmica Federalne lige, te donošenja konačnih ocjena.

Bolji poznavaoci prilika kažu da je ovo i najvažniji segment, jer se presjecanjem lanca i adekvatnim analizama privilegovane sudije više ne mogu osjećati sigurno u slučaju grešaka i lošeg suđenja. A ovaj zaključak je najvažniji iz razloga da se ne bi ponovio slučaj Kenan Bajraktarević, čije loše suđenje je opravdano prolaznom ocjenom koju je dobio od Komisije za sudije i suđenje NS Federacije BiH.

Drugi benifit sastanka je dogovor da se u većem obimu angažaju sudije sa BHT Premijer lige sa FIFA znakom na važnim utakmicama i derbijima entiteskih liga. Stoga je za glavnog arbitra derbija Olimpik - Velež delegiran Dragan Petrović, umjesto nekih poznatih i kompromitovanih favorita i talenata sa Federalne lige.

Dobro upućeni kažu da često možemo čuti kako se pojedinci hvale da će kompletna lista talentovanih sudija sa Federalnog nivoa "napredovati" i u narednom periodu dijeliti pravdu u PLBiH. No, postavlja se pitanje zašto se iza takvih sudija nalazi toliko repova i problematično "odrađenih" utakmica?

Jednostavan odgovor na to pitanje je da su uz kvalitet morali pokazati i lojalnost moćnicima da bi ostali na listama, da bi dobivali redovne naloge za suđenje i kvalitetne utakmice. Lojalnost se ogledala u povremnoj pomoći određenoj ekipi ili tako što su odmogali protivniku sjeckanje igre, izmišljenim prekršajima ili sumnjivim penalima, ali i drugim sitnicama koje često usmjere ishod utakmice. A najbolji primjer za to je utakmica u Goraždu...

Prisustvo članova Komiteta za suđenje iz krovnog Saveza na analizama u Prvoj ligi FBiH očito će utišati ili umanjiti utjecaj i onih ostalih iz administracije, koji su do sada vedrili i oblačili ovim takmičenjem. Kada se nešto želi uraditi, onda se nađe i rješenje...

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije