Bošnjakovski: Skoplje nije prihvatilo sve zahtjeve Atine

objavljeno: 07.02.2018. u 15:02

Glasnogovornik makedonske Vlade Mile Bošnjakovski negirao je navode da je makedonska strana prihvatila sve zahtjeve Atine kako bi se riješio spor oko imena Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).  

Bošnjakovski je na današnjoj konferenciji za novinare u Skoplju izjavio da je susret makedonskog premijera Zorana Zaeva i njegovog gčrkog kolege Alexisa Tsiprasa u Davosu prošlog mjeseca bio dovoljno transparentan i da su svi detalji razgovora objavljeni.

-Ono što je napravljeno u Davosu je ozbiljan iskorak ka pronalaženju rješenja oko problema koji Grčka ima s našim ustavnim imenom Republika Makedonija. Na neki način, otkočili smo blokadu u eurointegracijskim procesima koji je Grča uvela 2009. godine - rekao je Bošnjakovski.

Dodao je da zasad nije utvrđen datum novog susreta premijera dviju susjednih zemalja.

Bošnjakovski je potvrdio da je makedonska Vlada na sinoćnoj sjednici donijela odluku da se skopski aerodrom koji se do sada zvao "Aleksandar Veliki" preimenuje u Međunarodni aerodrom Skoplje.

Vlada je također donijela odluku da autoput "Aleksandar Veliki", koji povezuje Makedoniju i Grčku, bude preimenovan u "Autoput - Prijateljstvo"

Atina i Skoplje su se saglasili da pod pokroviteljstvom UN-a pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum u sporu koji od 1991. godine koči put Makedonije ka NATO-u i EU.