open-navfaktor-logo
search
Privreda
Bonitetno izvrsne kompanije bijeljinske regije
Najveći broj bonitetno izvrsnih ove regije, više od 62 posto nalazi se u Bijeljini, a sa tolikom procentom učestvuju u dobiti i prihodima bonitetno izvrsnih u regiji
26.10.2018. u 15:35
get url
text

U organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH u područnoj Privrednoj komori Bijeljina održan je susret bonitetno izvrsnih kompanija bijeljinske regije. Susret je organizovan pod pokroviteljstvom područne Privredne komore Bijeljina, koja i na ovaj način daje podršku privrednicima regije.

Ovaj prestižni skup privrednika pratili su i predstavnici Grada Bijeljina, menadžer grada, odsjek za LER i EU te Odjeljenja za privredu a pozdravio ga je predsjednik područne Privredne komore Bijeljina, gospodin Anto Gajić, izražavajući zadovoljstvo što Komora može ugostiti predstavnike kompanija regije koje imaju izuzetan značaj za njen privredni razvoj.   

-Komora rado učestvuje u promociji kompanija o čijem značaju najbolje govori podatak da njih 14% od ukupnog broj aktivnih kompanija u regiji, drže više od 70 posto privrede regije. Razlog da istaknemo ove kompanije je da one zapošljavaju skoro 15.000 osoba, imaju prihod od preko 2,5 milijardi KM i dobit od skoro 177 miliona KM - izjavio je Anto Gajić.

Damir Sokolović, savjetnik kompanije Bisnode BH, predstavio je ukratko rezultate poslovanja bijeljinske regije i doprinos bonitetno izvrsnih kompanija privrednim rezultatima regije te detaljnije upoznao prisutne sa grupacijom Bisnode i aktivnostima analitičko bonitetne kuće Bisnode BH.

Sa posebnim zadovoljstvom Certifikat bonitetne izvrsnosti uručen je i Privrednoj komori Republike Srpske, a preuzeo ga je Mihajlo Vidić,  potpredsjednik PK RS. Ovo je bila i prilika da svoje certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrdu ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu predstavnici sljedećih kompanija:

RB d.o.o. Bijeljina - Dragan Jovanović Armani

Olimp Group d.o.o. Bijeljina - Mirjana Orasanin

Bodaxco Impex d.o.o. Bijeljina- Njego Zagorac

Monting Montaža Bijeljina - Spasoje Albijanić

Old Gold-Komerc d.o.o. Bijeljina - Mičić Velibor

POLI Garden Bijeljina - Dobrica Narančić

Semberske novine Bijeljina - Dušanka Gavrić

Termo Kontrol d.o.o. - Uroš Krivaćević

Jokić-invest d.o.o. Zvornik     - Marijana Milović

Tat-com d.o.o. Srbac - Dragan Tatomir

Dar Prom d.o.o. Janja - Sadik Durgutović

Stojanovic i sin d.o.o. Ruhotina - Jovan Stojanović  

BH Aluminium d.o.o. Vlasenica - Lukić Željko

Medicus-Vet d.o.o. Ugljevik, Zabrđe  - Ljubiša Lazarević

"Dabar Holz " d.o.o. Kozarska Dubicaa

"Fortuna BN" d.o.o. Bijeljina

Šta je bonitetna izvrsnost, čime se potvrđuje i ko su bonitetno izvrsne kompanije?

Bonitet je pojam koji se koristi za ocjenu - skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim. Kad su u pitanju kompanije, uključuju se, prije svega, ekonomski pokazatelji ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu i sl.

Bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta sertificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21 posto njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62 posto ukupnih prihoda i 70 posto ukupne neto dobiti ovog entiteta a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS.

Bonitetno izvrsni u bijeljinskoj regiji

U bijeljinskoj regiji postotak bonitetno izvrsnih je manji u odnosu na RS, ali su zato ostali pokazatelji iznad prosjeka RS - bonitetno izvrsnih u bijeljinskoj regiji, koja obuhvata dva grada i 10 opština, je nepunih 14 posto od ukupnog broja aktivnih kompanija regije, a one zapošljavaju 54 posto ukupno zaposlenih regije, ostvaruju 71,5 posto prihoda i 73 posto dobiti ove regije. Većina (53,26 posto) ih spada u male poslovne subjekte, 77,17 posto radi 10 i više godina, najviše (38,32 posto) ih je u trgovini, a zatim slijedi 22,38 posto u prerađivačkoj industriji.

Najveći broj bonitetno izvrsnih ove regije, više od 62 posto nalazi se u Bijeljini, a sa tolikom procentom učestvuju u dobiti i prihodima bonitetno izvrsnih u regiji.

Bisnode BH

pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2.100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pruža podršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijamo platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.