open-navfaktor-logo
search
Poginule tri osobe
Bombaš samoubica napao pakistansku policiju koja je čuvala tim za vakcinaciju protiv dječije paralize
Pakistanski talibanski bombaš samoubica napao je u srijedu policijsku pratnju tima za vakcinaciju protiv dječije paralize u jugozapadnom Pakistanu, ubivši tri osobe i ranivši više od 30, saopćila je policija, samo dva dana nakon što su militanti okončali prekid vatre.
30.11.2022. u 09:21
get url
text

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) preuzeo je odgovornost za napad u blizini grada Quetta, glavnog grada pokrajine Balučistan, navodi se u saopćenju koje je Reuters dobio na uvid.

Pored toga, vojska je saopćila da je u utorak u Balučistanu ubila 10 militanata, ali nije razjasnila da li su oni bili TTP ili separatistički borci Baluči.

Policijski zvaničnik Azfar Mehsar rekao je novinarima da se bombaš zabio vozilom u policijski kamion, detonirajući eksploziv.

Među žrtvama bombaša samoubice bili su policajac, žena i dijete, a neki od ranjenih su u kritičnom stanju, rekao je drugi policijski zvaničnik Abdul Haq za Reuters.

Među ranjenima je, kako je rekao, 15 policajaca.

Patrola je čuvala tim za vakcinaciju protiv dječje paralize, rekao je Haq. Islamistički militanti u Pakistanu često ciljaju timove za vakcinaciju protiv dječje paralize, šireći glasine da je imunizacija zapadnjački alat za njihovo špijuniranje i da muslimane čini neplodnim.

Premijer Shehbaz Sharif osudio je napad i obećao da će nastaviti s kampanjom vakcinacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.