open-navfaktor-logo
search
Izvor iz MORH-a
Bomba u letjelici koja je pala na Zagreb težine do 120 kg, eksplodirala ispod zemlje
Jutros je izvučen najveći dio besposadne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak navečer srušila u Zagrebu kod Studentskog doma na Savi. Ministar odbrane potvrdio je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva te dijelovi aviobombe koji govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici. 
13.03.2022. u 20:08
get url
text

VEZANI TEKST - Pronađena crna kutija letjelice koja je pala u Zagreb: Imamo sumnju da je nosila bombu

Slijedi istraga koja bi trebala otkriti sve detalje nezapamćenog incidenta koji samo pukom srećom nije završio velikom tragedijom. Iz visokih izvora u Ministarstvu odbrane Hrvatske (MORH) HRT doznaje da je bomba pronađena u letjelici bila težine do 120 kilograma. No, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila, primjerice u asfalt ili beton, posljedice bi bile katastrofalne.

Nakon duge pripreme glavni dio letjelice izvučen je iz dubokog kratera. 

Akcija izvlačenja letjelice započela je u 9:40 sati i trajala je 20-ak minuta. Nakon što je izvučena postavljena je uz sami krater, pregledali su je policijski i vojni službenici.

Zatim je šest tona teška, djelomično uništena letjelica na kamionu je odvezena u kasarnu gdje će se istraga nastaviti. 

- Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Aviobomba, na osnovi ovih fragmenata što možemo zaključiti, je sovjetske proizvodnje. Ona je isto tako kao svi ostali elementi odvezena s ovoga područja i nakon dublje analize i rekonstrukcije moći ćemo tačno reći koji tip i u koju svrhu. Za sada možemo potvrditi da je riječ o aviobombi - rekao je Mario Banožić, ministar odbrane.

Da su na letjelici pronađeni fragmenti eksploziva otkriveno je još jučer, potvrdio je ministar.

- Pri samom početku radova primijećeni su određeni elementi koji se dobijaju kroz iskopavanje. Isto tako kroz promjenu boje, mirisa i tako dalje. Dečki su ovdje prisutni konstantno, sa svim analizama koje su radili, isto tako detekcija je pokazala da uz određene mirise, boje i promjene koje su se pojavljivale u zemlji su ukazivale da je bilo i nečeg takvog - rekao je Banožić.

Ministar dodaje i kako postoje određeni elementi koji bi mogli ukazivati da je letjelica došla i s ruske i s ukrajinske strane. No, mnogo je još nepoznanica. 

Upoređivanjem informacija iz crne kutije te radarskih slika trebalo bi doći do odgovora - ko ju je lansirao?

VEZANI TEKST - Plenković o padu bespilotne letjelice: Ovo je prijetnja na koju se treba reagirati

- Treba nastaviti s punom i neovisnom istragom svih elemenata kako bi se utvrdilo što je dovelo do ove neželjene situacije, odnosno ozbiljnog sigurnosnog incidenta. S jedne strane naše institucije i saveznici iz NATO saveza trebaju utvrditi ko je letio, zašto je letio, ko je uputio letjelicu, s kojim ciljem i kakvom opremom.

Preklapanjem radarskih slika, analizom elektronskih podataka koji se nalaze u sistemu doći do one tačke odakle je ona krenula slobodnim pravcem prema RH. Naime, ja sam i dalje uvjeren da letjelici nije bio cilj niti namjera onoga ko je uputio letjelicu da se napadne Zagreb ili Hrvatska - rekao je Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

Dodaje i da je ovo opomena za sve članice NATO saveza uz samu granicu ratnog područja, da se svaka prijetnja koja dolazi s te teritorije shvati ozbiljno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.