open-navfaktor-logo
search
Zaraza se širi
Bolnica u Šangaju poručila osoblju: Pripremite se za tragičnu bitku s koronom
Šangajska bolnica rekla je svom osoblju da se pripremi za tragičnu bitku s COVID-19 jer očekuje da će se polovica od 25 miliona ljudi u gradu zaraziti do kraja godine, dok se virus uglavnom nezaustavljivo širi Kinom.
22.12.2022. u 09:16
get url
text

Nakon velikih protesta i neumoljivog porasta slučajeva Kina je ovog mjeseca naglo promijenila politiku odustajući od svojeg režima politike nultog COVID-19, koji je uzeo velik finansijski i psihološki danak za njenih 1,4 milijarde ljudi.

Međutim prema službenim brojkama u Kini je od početka pandemije početkom 2020. godine umrla 5.241 osoba - što je djelić onoga s čime se suočila većina drugih zemalja.

Kina je izvijestila da nema novih smrtnih slučajeva od COVID-19 drugi dan zaredom 21. decembra. Vlasti, koje su suzile kriterije za smrt od korone, potvrdile su 389.306 slučajeva sa simptomima.

Šangajska bolnica Deji objavila je na svom službenom WeChat računu kasno jučer da je u gradu bilo oko 5,43 miliona pozitivnih i da će se 12,5 miliona u glavnom kineskom komercijalnom centru zaraziti do kraja godine.

- U ovoj tragičnoj bitki cijeli će Veliki Šangaj pasti, a mi ćemo zaraziti sve osoblje bolnice! Zarazit ćemo cijelu porodicu! Svi će naši pacijenti biti zaraženi! Nemamo izbora i ne možemo pobjeći - poručili su.

U nastojanju da spriječe širenje virusa na cijelu Kinu, stanovnici Šangaja izdržali su dvomjesečnu karantin koja je završila 1. juna, a mnogi su izgubili prihode i teško su dolazili do osnovnih potrepština.

Stotine su umrle, a stotine hiljada zaražene su u ta dva mjeseca. Stručnjaci kažu da bi se Kina sljedeće godine mogla suočiti s više od milion smrtnih slučajeva od korone. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.