open-navfaktor-logo
search
Tužna slika
Bolna istina: Premijer liga BiH toliko je slaba da su u Evropi bolji Farski Otoci i Malta
Danas svi igraju fudbal, otrcana je fraza koja se ponavlja od utakmice do utakmice, od sezone do sezone.
29.07.2022. u 11:07
get url
text

I čini se, kada je o Evropi riječ, da zaista svi igraju fudbal i napreduju, a da se u Bosni i Hercegovini korača unazad.

Uspjeh bh. klubova u Evropi je eksces, reći će trener i stručni konsultant Arene Sport Nedim Jusufbegović.

Ako izuzmemo očekivanu eliminaciju Tuzla Cityja od AZ Alkmaara, onda su rezultati Borca i Veleža pravi debakl.

Banjalučani su u Konferencijskoj ligi odigrali jedno kolo i evropsko ljeto okončali su u jeku sezone kupanja.

Tužna je slika bosanskohercegovačkog fudbala ako u obzir uzmemo činjenicu da je Borac u prvom kolu Konferencijske lige ispao od amatera s Farskih Otoka i to nakon što je u prvom meču slavio 2:0. Torshavn je u revanšu nadoknadio deficit slavivši sa 3:1, a onda nakon penala prošao dalje. Preskočili su poslije toga Farani još jednu prepreku i preko Tre Fiorija iz San Marina stigli do trećeg kola.

U trećem kolu nekog UEFA-inog takmičenja, prvi put u svojoj historiji, sudjelovat će i Hamrun Spartans, predstavnik Malte. Sudbina je htjela da Hamrun do podviga dođe preko osvajača Kupa BiH, tima Veleža. Maltežani su u oba meča slavili identičnim rezultatom 1:0. Porazno je što izabranici Amara Osima za 180 minuta igre nisu uspjeli postići ni pogodak, a nedostajalo je tu i energije, koja je prošle sezone na eurosceni krasila Velež. Hamrun je bio bolji rival i ta činjenica još više boli.

Vrijedi istaknuti da će Malta u narednoj fazi Konferencijske lige imati tri, a Farski Otoci dva predstavnika.

Obraz i čast bh. fudbala u Evropi branit će Zrinjski. Mostarci će nastupiti u trećem kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Rival im je kazahstanski Tobol i ukoliko preskoče tu prepreku, igrat će play-off najmlađeg UEFA klupskog takmičenja. A tada ni plasman u grupnu fazu koji niko nikada iz BiH nije izborio, ne bi bio nemoguć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.