open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Boli vas grlo i teško gutate: Ove namirnice pomoći će i ubrzati oporavak
Iako su iritacije grla uglavnom uzrokovane virusima i bakterijama, to može uzrokovati i pušenje, suhi zrak i alergije.
05.01.2023. u 09:23
get url
text

Ako su virusi u pitanju, znajte da antibiotici neće pomoći.

Upale popraćene peckanjem kod gutanja, crvenilom i suhim grlom možete olakšati i sami uz pomoć određene hrane.

- Hrana bogata nutrijentima najbolja je pomoć - savjetuje dr. Cynthia Li.

Ako ikako možete probuditi apetit, pokušajte u jelovnik uvrstiti što više namirnica bogatih nutrijentima.

Naravno ako je u pitanju virus, ne možete puno učiniti osim sačekati da prođe i piti puno vode. Međutim, sljedeće namirnice definitivno će ubrzati ozdravljenje, piše womenshealthmag.com.

Supa

Pileća supa nudi protivupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, tvrde naučnici. Dodatna istraživanja potvrdila su da aroma, začini i temperatura supe mogu pročistiti disajne puteve.

- Važno je povećati unos tekućine u organizam ako ste prehlađeni. Kada ste bolesni tijelo treba nadomjestiti izgubljenu tekućinu, a topla supa napravit će baš to – kaže dr. Gail van Diepen u izjavi za Daily Mail. 

Iako nauka ne može identificirati koji sastojci iz supe pomažu u borbi protiv prehlada, vjerovatno se radi o njihovoj kombinaciji.

Većina supa sadrži namirnice koje su pune nutrijenata - vlakana, vitamina C i antioksidansa koji jačaju imunitet kako bi se on lakše borio protiv simptoma prehlade.

Med

Med je glavni lijek od davnina i to iz jako dobrog razloga.

- Moderna nauka pokazala je kako je manuka med jako dobar kada nas napadnu razne infekcije, bakterijske i virusne, pa kao i kod upale grla - kaže dr. Li.

Važno je samo ne pretjerivati jer prevelike količine šećera mogu oslabiti djelovanje imuniteta.

Jogurt

Prema objavama naučnika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem. Proteini i zdrave masnoće također pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Uz to, hladna i nježna tekstura jogurta će se puno lakše progutati ako vas boli grlo.

Smoothie

Odličan napitak ako želite unijeti puno zdravih sastojaka u nekoliko gutljaja, a naravno neće vam pojačati bol pri gutanju. Koristite kelj, celer, bobičasto voće koje ne sadrži šećer, a prepuni su antioksidansa.

Umjesto soka od narandže, koristite cijelu narandžu jer je puna vitamina C i vlakana. Ljekari će kod osoba koje imaju grlobolju savjetovati oko 3.000 miligrama vitamina C u danu kako bi se imunitet što prije oporavio.

Đumbir

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima đumbir može pomoći kod boli u zglobovima i mišićima jer djeluje kao analgetik.

Neke novije studije čak tvrde da može ublažiti simptome artritisa. Kod problema disajnog sistema, alergija, prehlada ili kašlja đumbir može biti koristan za poboljšanje prohodnosti disajnih puteva ublaživanjem simptoma stimulacijom sluznice.

Kako ima protivupalna svojstva, odlično ga je kombinirati s medom kako bi se efekt udvostručio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.