open-navfaktor-logo
search
Obratite pažnju
Boje itekako utječu na vaše raspoloženje, pažljivo ih birajte kod uređenja stana
Boje zidova, kako u stanu, tako i u spavaćoj sobi, mnogo govore o osobi koja u njoj boravi. Boje ocrtavaju osobnost. I, iako mnogi od nas ne razmišljaju pretjerano o zidovima koji nas okružuju, psiholozi tvrde da one utječu na naše raspoloženje, pa i na naše misli.
08.05.2020. u 18:43
get url
text
Zeleni zidovi stana

Stoga, ne zamarajte se trendovima. Oni dolaze, prolaze i odlaze. Obojite zidove sobe vašeg djeteta u boju koja njemu odgovara i koja će ga umiriti te potaknuti na kreativnost i rad. Opće je poznato da svijetle boje vizualno šire prostor i čine ga prozračnim. Tamne su boje nešto sofisticiranije i toplije, idealne da bi većim prostorima dale notu intimnosti.

Crvena  boja smatra se preagresivnom za sobu u kojoj se spava. Iako, ako je predviđena samo za boravak navečer i noću kad je osvijetljena rasvjetnim tijelima, može postići bogat, topao i elegantan dojam. Ipak, vjerujemo da nije najprikladnija za tinejdžersku dob.

 

Žuta  boja predstavlja sunčevu energiju i globalno se smatra “sretnom” bojom. Iako ima pozitivnu konotaciju, ne predlaže se da bude osnovna boja jer u velikim količinama i svom žarkom izdanju, prema riječima psihologa, može izazvati i osjećaj agresije.

Plava  boja smatra se opuštajućom i smirujućom i često se preporučuje za spavaonice. Ipak, pripazite na realan izgled boje jer pastelna plava na većoj površini može izgledati prilično hladno, osobito ako prostorija ima relativno mali ulazak dnevne svjetlosti. Odlučite li se ipak za plave zidove, oplemenite sobu toplim detaljima, poput posteljine, jastuka i sl.

Zelena  boja globalno je prepoznata kao boja koja odmara naše oči. Ona je kombinacija umirujuće plave i vedre žute te je kao takva pogodna za gotovo svaku prostoriju u stanu pa tako i za sobu vašeg srednjoškolca.

 

Neutralne  boje poput crne, sive, bijele i smeđe baza su za dekoriranje interijera. Sve boje podložne su trendu, no ne i neutralne. Tajna njihove bezvremenosti i široke upotrebe leži u njihovoj prilagodljivosti; dodajte boje kako biste oživjeli sobu, a oduzmite ih i zamijenite neutralnima kako biste umirili prostor i postigli harmoniju.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.