open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Bojanov otac traži maksimalnu kaznu za ubicu sina: "Ugasio je živote svih nas"
Porodica ubijenog Bojana Milovanovića iz Bosanske Dubice zatražila je da se optuženom Goranu Bilčaru izrekne maksimalna kazna
19.06.2019. u 16:16
get url
text

Otac ubijenog Milovanovića zatražio maksimalnu kaznu za Bilčara: “Nije ugasio samo jedan, nego živote svih nas”

Porodica ubijenog Bojana Milovanovića iz Bosanske Dubice zatražila je da se optuženom Goranu Bilčaru izrekne maksimalna kazna.

Od sudskog vijeća Okružnog suda u Banjoj Luci su zatražili i da najstrožije kazne drugooptuženog Marka Mihailovića, uz ocjenu da on "nije učinio ništa da spriječi ubistvo".

Milovanović je ubijen 18. oktobra prošle godine ubodom šrafcigerom u glavu kod parka ”Kupusište” u Banjoj Luci. Za ubistvo je optužen Bilčar, dok se za učestvovanje u tuči terete Mihailović, te članovi suparničke grupe Đorđe Borovčanin (25) i Đorđe Đenadija (22), koji su bili u društvu sa ubijenim.

Milan Milovanović, otac pokojnog Bojana, danas je u sudnici tokom iznošenja završnih riječi, ocijenio da se u ovom slučaju nije radilo o samoodbrani, nego je bila jasna namjera da se njegov sin ubije.

- Dokazi ukazuju da je Bilčar beskompromisni ubica. Njegovo kasnije kajanje i izvinjenje, nije bilo iskreno, već je iskazano u cilju smanjenja kazne. Nema nijedne olakšavajuće okolnosti na njegovoj strani. Našeg sina ništa ne može vratiti, ali bit ćemo mirniji ako se optuženi zasluženo kazni.To očekuju sve majke i očevi, ne samo Bojanova porodica. Ovaj zločinac nije ugasio samo jedan život, već živote svih nas - kazao je Milan Milovanović.

Završne riječi pratila je i Bojanova majka Slavica, koja je sve vrijeme plakala.

Najstrožiju kaznu je zatražio i punomoćnik porodice Mirko Dabić, a koji je istakao da je "Bilčar iskazao visok stepen umišljaja", jer je s mjesta događaja pokupio šrafciger i dizalicu i bez griže savjesti, otišao kući. Advokat Dabić je kazao i da je Mihailović bio glavni incijator sukoba, te da je mogao spriječiti ubistvo.

- Roditelji su ostali bez sina jedinca i to ništa ne može da im nadoknadi. Taj intenzitet duševnog bola je nenadoknadiv. Tražimo da im se kao nematerijalna šteta isplati 60.000 KM - rekao je Dabić i zatražio se plate i materijalni troškovi u iznosu od 14.000 KM za sahranu, spomenik i drugo .

Okružni tužilac Saša Labotić zatražio je da se svi optuženi kazne u skladu sa zakonom, a ocijenio je da su dokazana djela koja im se stavljaju na teret. Posebno je istakao silinu udarca kojim je Bilčar usmrtio Milovanovića, jer je šrafciger do drške ušao u glavu.

Tužilac Labotić je ocijenio da su obje grupe željele sukob, ali da je sve moglo ostati na verbalnom ili manjem fizičkom konfliktu, da Bilčar iz gepeka nije uzeo šrafciger i dizalicu.

- Bojan je došao u Banju Luku da proslavi završetak fakulteta svog prijatelja, a izgubio je život. Njegovim roditeljima nije ostalo ništa. Umjesto da planiraju svadbu sinu, sada je prestao smisao njihovih života. Ostali su bez sina jedinca - istakao je Labotić.

Bilčarev branilac advokat Branko Ristić kaže da je za odbranu sporna sama kvalifikacija krivičnog djela, da on nije postupao s umišljajem niti je želio da dođe do tragične posljedice. Smatra da se radilo o nužnoj odbrani ili eventualno ubistvu na mah, odnosno blažem krivičnom djelu.

Goran Bilčar i advokat Branko Ristić    FOTO: B. SPASENIĆ

Tvrdi da odsustvo motiva i dokazi govore da se sve desilo "spontano", kao i da je Bilčar bio napadnut.

Optuženi Bilčar se još jednom izvinio i izrazio kajanje.

- Sve bih dao da mogu da vratim vrijeme. Još jednom se izvinjavam i kajem, a što se tiče kazne prihvatit ću svaku koju mi sud izrekne - rekao je Bilčar.

Marko Mihailović je tražio da ga sud oslobodi, navodeći da kritične večeri nikoga nije udario, da se držao po strani i nije izazivao konflikt, te da su Bilčar i on bili napadnuti.

Miljkan Pucar, branilac Đorđa Borovčanina,kao i advokat Draško Zec branilac Đorđa Đenadije zatražili su da se njihovi klijenti oslobode bilo kakve odgovornosti, odnosno da im se izrekne oslobađajuća presuda.

Izricanje presude zakazano je za ponedjeljak, 24.juni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.