open-navfaktor-logo
search
Francuska nemoćna
Boginja u rukama Lionela Messija, Argentina novi vladar planete
Fudbalska reprezentacija Argentine novi je svjetski prvak.
18.12.2022. u 18:55
get url
text

Boginja je završila u rukama Lionela Messija nakon što su Gaučosi u finalu Svjetskog prvenstva slavili poslie penal-lutrije (nakon 120 minuta bilo je 3:3).

Ovo je treći naslov za Argentince (ranije su osvajali naslove 1978. i 1986. godine), a osim Messija u večerašnjem finalu istakao se Angel Di Maria.

Prvaci Južne Amerike od prvog sudijskog zvižduka krenuli su po gol i trofej. Di Maria je briljirao, odbrana Trikolora nije imala lijeka za fudbalera Juventusa.

Upravo je Di Maria u 22. minuti izborio jedanaesterac, kada ga je srušio Dembele, a siguran sa bijele tačke bio je Messi. Kapiten Argentine tako je ispisao nove stranice historije svjetskog fudbala, jer je postao prvi igrač koji je postizao golove u svim utakmicama nokaut faze turnira u Kataru.

I ovaj, kao i većina kaznenih udaraca tokom Mundijala, podijelio je javnost. Jedni smatraju da prekršaja nije bilo, a drugi su stava da su ispunjeni svi elementi za jedanaesterac. Bilo kako bilo, Argentinci su u 23. minuti došli do prednosti. Zasluženo, prema svemu onome što smo do tada vidjeli na terenu.

U 36. minuti već je bilo 2:0. Sijevnula je maestralna kontra koju je u gol pretvorio Di Maria. Messi je odigrao za Alvareza, ovaj odigrao za Mac Allistera, a on iz prve uposlio Di Mariju, kojem nije bilo teško da pogodi za 2:0. Za školske udžbenike, kapa do poda!

Koliko su Francuzi bili nemoćni svjedoči detalj iz 41. minute. Selektor Didier Deschamps izvršio je dvostruku izmjenu. Ušli su Thuram i Kolo Muani, a izašli Giroud i Dembele.

{$galerijaFotografija}

Otvaranje nastavka nije donijelo ništa novo. Francuzi su bili neprepoznatljivi, a Argentinci prijetili preko De Paula, Di Marije, Alvareza, Messija, ali je Lloris uspijevao sačuvati mrežu svoga gola.

O nemoći Galskih prijetlova nabolje svjedoči podatak da su prvi put ozbiljnije zaprijetili u 71. minuti kada je Kylian Mbappe šutirao preko gola. Činilo se da je sve gotovo, a onda ludnica.

Mbappe je za nepune dvije minute postigao dva gola i vratio stvari na početak. Prvo je realizovao jedanaesterac nakon što je Otamendi srušio Kolo Muanija. U narednom napadu Messi je izgubio loptu na sredini terena, a sve je to kaznio njegov saigrač iz PSG-a koji je izjednačio na 2:2.     

Do kraja osnovnog dijela utakmice obje ekipe su imale po jednu priliku, ali se rezultat nije mijenjao pa se otišlo u produžetke. 

Ništa se nije dešavalo do 105. i 106. minute, kada su Argentinci imali tri sjajne prilike. Prvo su izblokirani udarci Lautara Martineza i Mac Allistera, a u narednom napadu neprecizan je bio napadač Intera.  

Messi je pokušao u 108. minuti, kada mu je Lloris odbrani udarac, ali je kapiten Argentine pokupio odbijanac (Lloris odbranio udarac Martineza) i zabio za 3:2. 

U 118. minuti Mbappe je kompletirao hat-trick, nakon što je realizovao jedanaesterac za 3:3 i otišlo se u penale.

Za Argentinu su pogađali Messi, Dybala, Paredes i Montiel. Za Francusku su pogodili Mbappe i Kolo Muani, a promašili su Coman i Tchouameni.

Argentina - Francuska, 18.12.2022.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.