open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Bogdanović junak: Veležova senzacija u Grčkoj za nastavak evropskih snova
Velež je priredio veliku senzaciju i preko AEK-A prošao u treće kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.
29.07.2021. u 22:59
get url
text

AEK je nakon 90 minuta igre (i sudijske nadoknade) trijumfovao rezultatom 1:0 pa je meč otišao u produžetke. U dodatnih pola sata mreže su mirovale pa su putnika u narednu rundu odlučili penali, gdje su s(p)retniji bili Mostarci.

Velež je imao "nulu" i plasman u treći krug do 98. minute. Onda je Mantalos nakon jedne gužve u petercu matirao Bogdanovića i odveo meč u produžetke.

AEK je uoči ovog dvomeča bio apsolutni favorit, ali tim Vladana Milojevića u dva meča nije pokazao ništa više od izabranika Feđe Dudića.

Grčki predstavnik je prvu veliku šansu kreirao u 34. minuti. Araujo je šutirao pored gola. Odmah nakon toga pokušaj Zajmovića brani Stanković.

U 37. minuti Velež je spasio Bogdanović s dvije odlične intervencije.

Velež je bolje otvorio drugi dio. U 50. minuti Anđušić je "provozao" odbranu Grka, ali odbrana AEK-a u posljednji trenutak blokira njegov udarac.

U 69. minuti Ćosić je imao kolosalnu priliku za Rođene, nakon što mu je sve pripremio Anđušić, ali fudbaler mostarskog tima šutira pored gola.

Mogao je Velež biti kažnjen u 80. minuti kada grešku i poklon Argentinca Darija ne koristi Garcija.

Sudija iz Škotske Kevin Clancy, koji je ruku na srce, sasvim korektno dijeli pravdu, meč je produžio za čak devet minuta, a Velež je izdržao osam. Da je i dalje na snazi pravilo gola u gostima, AEK bi golom Mantalosa prošao dalje, a ovako je meč otišao u produžetke.

U produžecima su mreže mirovale, a nakon toga pristupilo se izvođenju penala. Rođeni su bili uspješniji rezultatom 3:2. Junak je golman Slaviša Bogdanović sa dva zaustavljena udarca, a  Ansarifad je pogodio stativu. Kod Veleža su precizni bili Cvijanović, Brandao i Zvonić, a penale su promašili Georgijević i Vehabović.

Velež u trećem pretkolu igra protiv švedskog Elfsborga. Šveđani su u dvomeču s ukupnih 9:0 eliminirali moldavski Milsami. Podsjećamo da je Milsami u 1. pretkolu šokirao Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.