open-navfaktor-logo
search
Navija za BiH
Bogdan Tanjević za Faktor: Adis je moja familija, vanserijska pobjeda protiv Slovenije, pustimo ih na miru
Najveći uspjeh klupske košarke u Bosni i Hercegovini veže se za ime Bogdana Tanjevića.
05.09.2022. u 15:01
get url
text

Jedan od najvećih košarkaških autoriteta na ovim prostorima daleke 1979. godine sa klupe je vodio KK Bosna do titule prvaka Evrope. Boša je kasnije sjedio na klupama evropskih velikana iz Italije, Francuske i Turske.

Sa reprezentacijom Italije osvojio je Eurobasket 1999. godine u Francuskoj, a 11 godina poslije sa Turskom je bio srebreni na Svjetskom prvenstvu.

Tanjević je tokom karijere ostvario mnogo pobjeda, ali ga je posebno obradovala sinoćnja, koju je BiH ostvarila protiv Slovenije u trećem kolu Eurobasketa u Kolnu (97:93).

VEZANI TEKST - Bećiragić: Ova ekipa nema limite, najvažnija stvar je...

- Šta se može kazati? Ovo je vanserijski rezultat. Sigurno pomalo neočekivan. Ali vidjevši kako su se ponijeli prve dvije utakmice protiv Mađarske i Njemačke, očekivao sam jedan dobar nastup. Ali su momci otišli i preko toga. Ostvarili su fantastičnu pobjedu - kazao je Tanjević na početku razgovora za Faktor.

Adis Bećiragić, selektor Zmajeva, Bošin je učenik jer su sarađivali šest godina u stručnom štabu reprezentacije Turske. Mnogi će reći kako se u Bećiragićevom trenerskom poslu vidi i rukopis proslavljenog Tanjevića.

- Iz više razloga mi je drago zbog pobjede. Navijam za Bosnu i Hercegovinu, ali zbog Adisa posebno, to moram da kažem. Na neki način on je moja familija. Što se tiče mog trenerskog štiha, ne znam ja to. On je sam po sebi dobar trener. Imam apsolutno povjerenje u njega - kazao je Tanjević, koji je imao izuzetno važnu poruku za bh. javnost:

- Pustimo ih na miru. Ne treba previše uzburkavati strasti. U smislu "jao, mi smo...". Pustimo ih na miru. Oni su skoncentrisani, vidi se da idu naprijed, da probaju ostvariti još jednu pobjedu, pa još jednu. Dovoljno je rečeno sa svih strana. Kada se previše priča, istroši se i želja, a želja je najvažnija kada se izađe na teren da je imaš sa sobom. Da se ne zadovoljiš. Eto, o tome se radi. Najvažnije je ne zadovoljiti se.

Komentarisao je i dosadašnji tok Eurobasketa.

- Evropsko prvenstvo nikada nije bilo jače. A to se vidi i po rezultatima. Toliko velikih iznenađenja. Recimo, jučer Belgija pobijedi Španiju. To je ogromno iznenađenje. Belgija je izgubila od Crne Gore glat i sada odjednom pobijede Španiju koju su svi potcijenili i zaboravili da je ona jedan od kandidata za medalju. I to je sasvim izvjesno.

VEZANI TEKST - Zmajevi prekinuli veliku seriju i uzdrmali Slovence, Dragić nevoljko novinarima: Pitajte selektora

Turska zamalo nije izgubila od Crne Gore, ali je poražena od Gruzije. Gruzijci su domaćini, imaju tradiciju košarke više nego sve naše zemlje zajedno. Dinamo Tbilisi je bio prvak Evrope 1962. godine. Sve to govori da je prvenstvo fantastično. I zato svaki svaki dobar rezultat u ovakvom šampionatu treba još više cijeniti.

Legendarni trener još jednom je na kraju podvukao da igrače treba pustiti na miru.

- Treba pustiti dečke da se skoncentrišu za dalje. Da sada ne potrošimo sve. Ima vremena. Kada završi sve, hajmo zajedno napraviti slavlje. Sada je vrijeme da se skoncentrišu, da ne misle na ništa drugo osim na sljedeću utakmicu. Da se brzo zaboravi i slavlje i zadovoljstvo od ove pobjede i da se ide naprijed - naglasio je Tanjević, koji je svjestan koliko narodu u BiH znači pobjeda protiv evropskog prvaka:

- Naravno, to je velika stvar. Još kada bi ovi znali da bi im trebalo omogućiti i avionske karte i hotelski smještaj... Kada bi znali koliko narodu znači jedna pobjeda. Koliko to popunjava život, osjećaj zadovoljstva i zaboravljanje trenutnih problema... Stoga je značajno imati bilo kakav sportski rezultat, da se pomogne narodu u tom nekom lijepom osjećaju - zaključio je Tanjević.

Ćiro Blažević i Boša Tanjević

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.