open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Bogat program manifestacije "Visit Sarajevo - Feel the spirit of Ramadan"
Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije "Visit Sarajevo - Feel the spirit of Ramadan", najavljeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu.
20.03.2023. u 11:44
get url
text

Iz Medžlisa su ocijenili da će sve aktivnosti ove manifestacije dati doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima, te da su, u najširem smislu, festival duhovnosti, dobročinstva i ljubavi.

- Ramazani u Sarajevu su posebni. Usudio bih se reći jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost. Iako je uvijek lijepo i otvoreno, čini se da Sarajevo u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije. Stoga Medžlis Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže - izjavio je na konferenciji glavni imam Medžlis Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić.

On je podsjetio i na vrijednosti ovog odabranog mjeseca.

- Ramazan je mjesec Kur'ana, ali i mjesec kojeg vjernici provode u postu i u dodatnim ibadetima. Ramazan je i mjesec našeg preporoda, duhovne čistote, mjesec međusobne solidarnosti, zapravo mjesec u kojem se vraćamo pravim vrijednostima, svojim porodicama, prijateljima, ljudima u našoj blizini, te na taj način pronalazimo istinsku sreću i blagostanje - naglasio je, između ostalog, efendija Velić.

Kako je istaknuto na konferenciji, namjera Medžlisa Sarajevo je da se tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima, ponudi veliki broj vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što će doprinijeti unaprijeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i BiH, te ukupnom razvoju kulturnog života lokalne zajednice i društva.

- Ramazan u Sarajevu je nešto posebno. Ove aktivnosti se uklapaju u naše vizije specifičnog turizma, rado to podržavamo. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge vjerske zajednice da obilježavaju svoje značajne dane. Sarajevo je grad različitosti, grad u srcu Evrope, na to smo ponosni - izjavio je danas Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost "Ramazanske večeri". Ove godine "Ramazanske večeri" će biti realizirane prva tri vikenda: 24, 25. i 30. marta, 1, 7. i 8. aprila, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Ušešće će uzeti eminentni gosti, koji će tretirati teme duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske znamenitosti i posebnosti Sarajeva i BiH.

Svaka večer će biti obogaćena učešćem umjetnika koji njeguju duhovnu muziku. Posebni gosti će biti i učenici sarajevskih gimnazija, koji će imati priliku prezentirati svoj aktivizam i rad, te aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti. Program će biti prenošen uživo na BHT1, RTV BIR i službenom Facebook profilu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Također, najavljen je i bajramski koncert "Bajram dođe, mirišu avlije", koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva će biti donirana za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Podršku manifestaciji su pružili Media centar Islamske zajednice, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BHT, Hayat TV, BH Telecom, BH Pošta, Općina Stari Grad i drugi prijatelji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.