open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Bodnaruk: U prvoj sedmici maja stiže 100 hiljada doza Pfizera i 30 hiljada Sinovaca
Sekretar Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk odgovarajući na pitanja zastupnika na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma FBiH o dolasku kupljenih vakcina, kazala je da se u prvoj sedmici maja mogu očekivati nove doze preko COVAX mehanizma. Komentirala je i testiranje na koronavirus brzim testovima u kućnim uvjetima.
27.04.2021. u 13:53
get url
text
Snježana Bodnaruk

- Tačne informacije o prispjeću vakcina kroz COVAX imamo od Ministarstva civilnih poslova BiH, pa sada u prvoj sedmici maja predviđen je dolazak 100.000 doza Pfizera i imamo donaciju od 30 hiljada Sinovaca. Vi znate da smo kroz evropski mehanizam i javne nabavke, da je Federacija iskazala potrebu za 239.000 Pfizer vakcina, i da je potpisan sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. To je novac koji je osigurala Evripska unija kao pomoć zemljama zapadnog Balkana. Sve informacije koje dobijemo, crpimo od Ministarstva civilnih poslova - rekla je Bodnaruk.

Osvrnula se na samotestiranja na koronu u kućnim uvjetima.

- Bilo je pitanje da li građani koji se testiraju u kućnim uvjetima brzim testovima na COVID-19 koje mogu kupiti u apotekama, to trebaju prijaviti na našu platformu, Zavodu za javno zdravstvo.

- Na našu platformu prijavljuju se samo testiranja koja obavljaju zdravstvene ustanove. Ja bih kazala lični stav, šta znači testiranje u kućnim uvjetima. Ako se utvrditi da ste pozitivni, kako odložiti takav test, to je infektivni otpad! O ovome još niko nije raspravljao. Jer pozitivan Covid-test je infektivni otpad i mora se zbrinuti tako da ne šteti zdravlju drugih ljudi - rekla je Bodnaruk.

Kazala je da broj respiratora u FBiH nije vojna tajna, kako su kazali neki od zastupnika, da je on 320, bez respiratora nabavljenih preko Federalne uprave civilne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.