open-navfaktor-logo
search
Podsjećanje
Bod po bod: Zbog čega i kada možete ostati bez vozačke dozvole?
Za sve stare i nove vozače veoma je važno da poznaju bitne odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, kako bi izbjegli neželjene posljedice po sebe i druge učesnike u saobraćaju, te eventualne novčane kazne i kaznene bodove koji mogu dovesti i do oduzimanja vozačke dozvole.
23.03.2020. u 06:59
get url
text

MUP Kantona Sarajevo ranije je provodio kampanju pod nazivom "Zbog čega možete izgubiti vozačku dozvolu", s obzirom na to da vozači, naročito oni mlađi, nisu dovoljno upoznati s posljedicima s kojima se mogu suočiti kada činjenjem prekršaja u saobraćaju skupe određeni broj kaznenih bodova.

Vozači, koji vozilom ne upravljaju u skladu sa propisima, mogu dobiti kaznene bodove, a za to su predviđene određene sankcije:

- Vozač koji u roku od dvije gdoine od dana sticanja prava da prvi put upravlja vozilom "B" kategorije, skupi četiri kaznena boda, vozačka dozvola će se oduzeti i poništiti. Smatrat će se da ta osoba nema položen vozački ispit te će ga morati ponovo polagati.

- Ako u roku od godinu zbog učinjenog prekršaja sakupite namanje sedam kaznenih bodova, morat ćete pohađati predavanja o posljedicama koje proizilaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa.

Na predavanju ćete provesti ukupno 24 sata u periodu od šest dana, čime gubite svoje slobodno vrijeme koje možete provesti puno korisnije, a predviđena predavanja koštat će vas 250 KM.

Vozaču koji se ne odazove pozivu na predavanje privremeno će se oduzeti vozačka dozvola sve dok ne odsluša predavanja.

- Ukoliko u roku od godinu zbog učinjenih prekršaja skupite najmanje 10 kaznenih bodova, morat ćete nakon predavanja ići i na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa, a vozačka dozvola će vam biti oduzeta dok ne položite ispit i dok ne protekne 30 dana.

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, između ostalog, navodi se da se kazneni bodovi za pojedinačne prekršaje brišu iz evidencije nakon isteka 12 mjeseci od dana kada su određeni.

Vozačima kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog prikupljneih kaznenih bodova, oni će biti poništeni uz predočavanje dokaza da je zadovoljio na provjeri poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima.

Osim kaznenih bodova, za sve učinjene prekršaje dobit ćete i novčanu kaznu, a zavisno od težine prekršaja možete dobiti i zabranu upravljanja motornim vozilom.

Kada su u pitanju kazne za saobraćajne prekršaje u BiH, svaka od njih, ukoliko se plati u roku od osam dana, umanjuje se za 50 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.