Stručnjaci iz Bordeauxa analizirali su sadržaj boce Chateau Petrus Merlot iz 2000. godine, jedne od 12 koja je "odvedena" u svemir na kapsuli SpaceX u pokušaju da istraže "nove načine uzgoja biljaka".

Grupa stručnjaka probala je čašu vina koje je bilo u svemiru i čašu vina iste sorte koje je "ostalo" na Zemlji. Nije im rečeno koje je koje.

- Otkrila sam da postoji razlika i u boji i u aromatima i u ukusu - rekla je Jane Anson u četvrtak za CNN.

Dodala je da je "kozmičko vino" djelovalo malo starije i razvijenijeg okusa od onog koje je ostalo na zemlji, te da su tanini kozmičkog vina više razvijeni i da imaju više cvjetni karakter.

Anson je zaključila da je boravak ovog vina iznad stratosfere dodala piću otprilike dvije do tri godine.

Chateau Petrus je najpoznatija vinarija u Pomerolu, selu u Bordeauxu poznatom po proizvodnji merlota.
Anson je objasnila da su organizatori odabrali bocu od 2000. godine, jer je omiljena i pokazala se dobrom berbom, što znači da je bilo dosta bilješki o kušanju s kojima se može usporediti kozmička verzija.

Inače, "obična" boca vina iz ove berbe, koja je bila na zemlji, koštala bi oko 6.000 dolara.

Vino i vinova loza napustili su Zemlju u dvije pošiljke u novembru 2019. i martu 2020. i sletjeli natrag na našu planetu u blizini rta Canaveral na Floridi u januaru.