open-navfaktor-logo
search
Sandžak
BNV: Vladi Srbije upućen zahtjev da potvrdi odluku o proglašenju 28. septembra za "Dan Bošnjaka"
Bošnjačko nacionalno vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv "Dan Bošnjaka"
17.07.2019. u 13:58
get url
text

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić uputila je zahtjev predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kojem je zatražila da Republički Savjet za manjine na prvoj sljedećoj sjednici potvrdi odluku Vijeća o proglašenju 28. septembra za novi nacionalni blagdan Bošnjaka, saopšteno je danas iz tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, prenosi Anadolu Agency (AA).  

Bošnjačko nacionalno vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv "Dan Bošnjaka". 

Podsjeća se da je na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva "musliman".

Kako se ističe ovaj datum je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obilježava kao Dan Bošnjaka u svim novonastalim državama u kojima Bošnjaci žive nakon raspada bivše SFRJ, izuzev u Republici Srbiji

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 20. novembar – Dan Sandžaka. 

Dodaje se i da Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. august 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.