open-navfaktor-logo
search
Pandemija
BNV: Građani Sandžaka trebaju biti smješteni u bolnicama u Sandžaku, Curić pisala Erdoganu
Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je sve lokalne samouprave u Sandžaku da što hitnije u svojim mjestima organizuju adekvatne privremene bolničke smještaje za lica oboljela od virusa COVID-19 te da iste smještaje učine dostupnim građanima.
06.04.2020. u 15:05
get url
text

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić pismom se za pomoć obratila i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da svi građani Sandžaka, koji su zahvaćeni ovim virusom, moraju biti smješteni u privremenim bolnicama koje se nalaze u Sandžaku, kako bi fizički, ali i psihički lakše podnijeli ovo oboljenje i izborili se sa njim. 

- Ukoliko pacijenti iz Sandžaka odlaze u privremene bolničke smještaje van Sandžaka, to predstavlja veliko opterećenje za njih, a naročito što se nalaze u smještajima za koje dosta njihovih korisnika smatra da su nefunkcionalni i bez adekvatnih higijenskih uslova - navode iz BNV-a.

Također je naglašeno da je Novi Pazar regionalni zdravstveni centar i da sigurno ima kapaciteta i resursa za organizaciju adekvatnog privremenog bolničkog smještaja. Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve građane Sandžaka da što ozbiljnije shvate opasnost od COVID-19 i da se najstrožije pridržavaju propisanih mjera te uputstava zdravstvenih stručnjaka i institucija.

- Pandemija COVID-19 je globalna pojava koja pogađa sve i jedino striktnim poštovanjem propisanih mjera i uputstava zdravstvenih ustanova i institucija možemo pobijediti ovu zarazu - istaknuto je u saopćenju.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće Jasmina Curić uputila je danas i pismo predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu kojim je objasnila stanje u Sandžaku, nastalo pandemijom COVID-19 i hitnu potrebu organizovanja privremenih bolnica – karantina za smještaj zaraženih.

- Poštovani predsjedniče, svjesni činjenice da je Republika Turska jedna od zemalja u svijetu koja ima najbolje opremljen zdravstveni sistem i izuzetno obučen stručni kadar, obraćamo Vam se za pomoć u borbi protiv ove pandemije. Republika Turska je poslala pomoć na sve strane svijeta, pa očekujemo da će i Sandžaku, u najhitnijem roku, pomoć biti poslata u opremi i stručnom kadru - navela je Curić u pismu.

Napomenula je da je Novi Pazar regionalni zdravstveni centar i da posjeduje stručne kapacitete, koji bi uz podršku i pomoć, i u ovim teškim uslovima, pružio kvalitetnu zdravstvenu uslugu svim građanima Sandžaka.

- Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da svi građani Sandžaka, koji su zahvaćeni ovim virusom, trebaju biti smješteni u bolnicama u Sandžaku, ili drugim adekvatnim prostorima kakav je Srednja Medicinska škola u Novom Pazaru, koja se nalazi u krugu bolničkog centra, kako bi zaraženi, a i njihove porodice, i psIhički i fizički lakše podnijeli ovo oboljenje i izborili se sa njim - naglasila je Curić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.