open-navfaktor-logo
search
Komičo i realno
BNP Zenica: U subotu premijera duodrame "Ko smo mi?"
Premijerna izvedba predstave "Ko smo mi?" u režiji Lane Delić i u produkciji Scene "Studio" bit će izvedena 17. aprila u 18.30 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
15.04.2021. u 13:40
get url
text

- Produkcijski segment Scena "Studio" osnovan je prije nekoliko godina kako bi se pružila mogućnost mladim rediteljima i mladim glumcima da se okušaju na scenama i da kreiraju nove scenske izvedbe koje će činiti dio redovnog repertoara Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tako je nastala i predstava grupe autora "Ko smo?" u režiji glumice Lane Delić. Ovaj projekat okupio je i mlade ljude koji su imali funkcije pomoćnika reditelja, inspicijenata, rekvizitera i okviru projekta je data šansa mladim ljudima da uče i rade na nastanku predstave. U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ovo je čak šesta premijerna izvedba u 71. sezoni - kazao je na prs-konferenciji direktor pozorišta Miroljub Mijatović.

Rediteljica predstave i glumica Lana Delić je istakla da je ovo njena druga režija, te je vrijeme pandemije iznjedrilo nove ideje i da je sigurna da želi režirati nove predstave. Delić je istakla da je predstava nastala na osnovu dijelova iz dramskih tekstova "Ljubavnici" Harolda Pintera, "Početnici" Vladimira B. Popovića i "Lutka" Mire Gavrana.

Također, u tekst predstave su implementirane dramatizirane scene iz filma "Intervju" Evana Goldberga i Setha Rogena, kao i dijelovi drugih tekstova koji se bave sličnom tematikom. Prema riječima Delić, "Ko smo?" je duodrama koja se bavi odnosom bračnih parova, te stalnim pitanjima ko smo i šta želimo od svojih bračnih partnera. Predstava postavlja pitanja braka i ljubavi na komičan način.

Glumac iz predstave Ibrahim Tatar je naglasio da je ovaj projekat za njega bio veliki izazov sa obzirom na činjenicu da je još uvijek mlad za ulazak u bračnu zajednicu, ali je itekako svjestan dvojakosti ljudskih predstavljanja u životu. Kako je istakao, jedan život je privatni koji je suština, a drugi je život maske koji je javni i upravo kroz predstavu se ispituje odnos dvoje ljudi kroz dvojakost njihovog predstavljanja.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko epidemiološkim mjerama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.