Subota, 08.08.2020.

Počast žrtvama

Blizu 6.000 učesnika "Marša mira" stigli u Memorijalni centar Potočari, iznijeli tabute na musalu

"Marš mira" prvi put održava se autentičnom maršutom preko Bukve, nakon što je teren prošle godine deminiran

Učesnici "Marša mira 2019" stigli su u Memorijalni centar u Potočari - Srebrenica. 

Blizu 6.000 učesnika "Marša mira" u veoma teškim uvjetima pješačili su u spomen na žrtve genocida "zaštićene zone UN-a – Srebrenica", počinjenog u julu 1995. godine. 

Prešli su put ukupne dužine više od 90  kilometara, i to autentičnom maršutom preko zloglasne Bukve na Kameničkom brdu gdje je u jednoj od zasjeda vojnih, policijskih i paravojnih formacija Republike Srpske i Srbije 12. jula 1995. godine ubijeno oko 1.000 Srebreničana. 

"Marš mira" prvi put održava se autentičnom maršutom preko Bukve, nakon što je teren prošle godine deminiran, odnosno kuda je kolona od 15.000 ljudi tražila spas i pokušavala se probiti ka slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije RBiH nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. 

-Hvala vam na svaki korak koji ste napravili da biste došli ovdje, hvala vam za svaku kap znoja, hvala vam za svaku proučenu Fatihu, hvala vam što ste došli ovdje da klanjate dženazu žrtvama genocida. Neka im je vječni rahmet - kazao je u svom obraćanju Munir Hebibović, predsjednik Pododbora "Marša mira".

 

-Hvala na vašem znoju i trudu da bi prešli ovaj put. Neki su putovali tri, neki sedam dana. Donijeli ste ovdje poruke mira da se nikad nikome ne ponovi Srebrenica. Sinoć smo imali tešku odluku, kuda ići, moja želja je bila da idemo novom stazom. Presjekao sam i rekao: " uzimam sigurnost na sebe, jer je moja želja i želja mojih suboraca bila da vidite kuda smo mi proljevali svoju bosansku krv - rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Marš mira počeo je tradicionalno 8. jula u Nezuku, selu u kojem su preživjeli Srebreničani našli spas nakon proboja do slobodnog teritorija. 

Prvog dana prešli su put Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje . Drugog dana kretali su se dionicom Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum – Mravinjci. Od Mravinjaca danas idu preko Burnice, Kameničkog brda, Ravnog Buljima, Jaglića, Šušnjara, Budaka do Memorijalnog centra u Potočarima. 

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima do prostora musale u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 33 identificirane žrtve genocida u Srebrenici. 

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do musale prenijeli su članovi porodica ubijenih Srebreničana kao i učesnici ovogodišnjeg Marša mira.

Kolona je formirana od bivše Fabrike akumulatora do musale u mezarju Memorijalnog centra gdje će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop. Večeras će biti proučena hatma-dova i tevhid za duše 33 žrtve srebreničnog genocida 1995. godine.

Nakon iznošenja tabuta u Potočarima je klanjan akšam-namaz u mezarju Memorijalnog centra.

 

 

Iznošenje tabuta Potočari 2019

Posted by Faktor.ba on Wednesday, July 10, 2019
Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh