open-navfaktor-logo
search
Čuvanje od zaborava
Blizu 60 učesnika u tradicionalnom pohodu "Grebak - put života"
U organizaciji Planinarskog kluba "Goražde – Maglić“, danas se održava tradicionalni 24. ljetni pohod "Grebak - put života“.
13.06.2020. u 13:03
get url
text

Iako je zbog pandemije koronavirusa ove godine izostao dolazak učesnika iz drugih dijelova BiH ali i susjednih zemalja, to nije umanjilo značaj kao ni namjere organizatora da uspomene na Grebak sačuvaju od zaborava. Član PK "Goražde-Maglić“ Fahrudin Hasović bespućima Kacelja i Grepka prolazio je i u najtežim ratnim danima, a redovan je učesnik i poslijeratnih pohoda.

- Već sedam-osam godina učestvujem na ovim pohodima u znak sjećanja na Grebak koji je za Goražde značio put spasa. Tokom rata sam dolazio sedam puta kako bi donijeli hranu i lijekove u opkoljeno Goražde, ali i ranjenike. Drago mi je da se njeguje sjećanje na te dane koje ne smijemo zaboraviti a planinari su sigurno najzaslužniji da to ne padne u zaborav - kaže Hasović.

Učesnici tradicionalnog ljetnog pohoda danas prelaze dionicu dugu 48 kilometara koja je u najtežim danima za Goražde i njegove stanovnike, značila put spasa. Time su goraždanski planinari i u trenutnim okolnostima, nastavili tradiciju dugu već više od dvije decenije s porukom  - Da se ne zaboravi.

-Ove godine na pohod su uticale okolnosti izazvane koronavirusom ali i finansijska situacija, što nam je bilo limitirajući faktor ali ipak imamo oko 60 učesnika što je zadovoljavajući broj - pojašnjava predsjednik PK "Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić.

Dodaje da, iako je broj učesnika bio ograničen i uglavnom je riječ o onima iz Goražda, nekolicina je stigla i iz Sarajeva.

- Ograničili smo učesnike prilikom javnog poziva na Goražde zbog situacije sa koronavirusom, kako bi izbjegli rizik. Drago mi je da ima dosta mladih ljudi, momaka i djevojaka, što nam daje snagu da istrajemo u svemu ovome, jer imat će to ko da nastavi. Naš stari slogan je 'Da Bog da se nikome ne ponovilo, a da mi ne zaboravimo' - poručio je Šovšić.

Pohod "Grebak put života“ organizuje se svake godine u ljetnom i zimskom periodu u znak sjećanja na herojstva, patnje, stradanja ali i podvige naroda gornjeg Podrinja koji su u najteže ratno doba prolazili putem Grepka.

Glavni cilj je sačuvati od zaborava i prenijeti mlađim generacijama šta je Grebak značio u najteže ratno doba, kada je bio žila kucavica za opkoljeni grad. Bio je put spasa ali i put smrti. Mnogi su putem Grepka otišli iz Goražda, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.