Vatikan

Bliskoistočni mirovni proces ugrožen nakon novog američkog poteza

Objavljeno: 20.11.2019. u 15:12

Sveta Stolica podržava pravo države Izrael da živi u miru i sigurnosti unutar granica koje je priznala međunarodna zajednica i podržava isto pravo koje pripada palestinskom narodu, koje mora biti priznato, poštovano i provedeno

Vatikan je saopćio u srijedu da je potraga za mirom između Izraela i Palestinaca dovedena u rizik nakon što su Sjedinjene Države podržale izraelsku gradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

- U kontekstu nedavnih odluka koje dodatno podrivaju izraelsko-palestinski mirovni proces i ionako krhku regionalnu stabilnost, Sveta Stolica ponavlja svoju poziciju dvodržavnog rješenja za dva naroda, kao jedini put postizanja kompletnog rješenja novog decenijama starog sukoba - navodi Vatikan u saopćenju za javnost.

- Sveta Stolica podržava pravo države Izrael da živi u miru i sigurnosti unutar granica koje je priznala međunarodna zajednica i podržava isto pravo koje pripada palestinskom narodu, koje mora biti priznato, poštovano i provedeno - dodaje Vatikan, prenosi Reuters.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije