open-navfaktor-logo
search
Amerika i EU
Blinken i Borrell snažno podržali teritorijalni integritet BiH i reformske procese
Američki državni sekretar Anthony Blinken i povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell izdali su danas zajedničku izjavu u kojoj su poručili da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.
20.10.2021. u 13:46
get url
text

- Evropska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjele u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake - navedeno je u izjavi.

Ističe se da su EU i SAD dogovorili da će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške regije na njenom evropskom putu.

VEZANI TEKST - NATO: Podržavamo stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu

- Pristupanje EU, koji je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unapređenju vladavine prava. Ova regija pripada Evropskoj uniji.

Bliža integracija povećat će stabilnost i pridonijeti prosperitetu ljudi u regiji. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja - istaknuli su Blinken i Borrell. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.