open-navfaktor-logo
search
Nastavak suđenja
Blekić i ostali: Poslove za prijenos prava vlasništva obavljali sa Hamdijom Zvrkom
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu "Profit" bivši uposlenici Unioninvesta izjavili su da su sve poslove u vezi s prijenosom prava vlasništva obavljali sa Hamdijom Zvrkom.
19.10.2022. u 15:19
get url
text

Mehmed Kahriman, bivši uposlenik Unioninvesta, posvjedočio je da je u vlasništvu imao oko 100 dionica, za koje smatra da ih je prodao Hamdiji Zvrki. Naveo je kako mu je iznos od oko 5.000 konvertibilnih maraka isplatilo lice koje se nije predstavilo, piše Birn.

Kantonalna tužiteljica Amina Ruždić je Kahrimanu prezentovala set dokaza za koje je kazao da se njegov potpis ne nalazi na ugovoru o darovanju dionica, nakon čega mu je tužiteljica predočila izjavu koju je dao 2021. godine, a u kojoj je izjavio kako se sjeća da je dao ličnu kartu i potpisao neki papir.

- Ne mogu se sjetiti da sam išta potpisao - izjavio je svjedok u sudnici, te na upit odbrane potvrdio da je sve poslove u vezi s prijenosom prava vlasništva obavljao sa Zvrkom.

Azra Grabovica je izjavila da se ne može sjetiti koliko je posjedovala dionica kao uposlenica Unioninvesta, kao ni njihove vrijednosti. Kazala je da joj je ponuđena prodaja dionica, za koje je dobila 2.000 maraka. Dodala je da je sa Zvrkom bila u Općini Novo Sarajevo, gdje je potpisala ugovor čiji sadržaj nije gledala, te da joj je on predao i novac.

- Mogu reći da smo svi oštećeni, ali me niko nije natjerao na to - izjavila je Grabovica.

Nedim Puran je kazao da je prodao 120 dionica Zvrki za 7.000 maraka. Na upit advokata Mirsada Crnovršanina, koji je na današnjem ročištu branio više optuženih, Puran je negirao da je imao saznanja da njegove kolege prodaju ili poklanjaju dionice.

Potvrdio je da je prije razgovora sa Zvrkom bio u brokerskoj kući, od koje je odustao jer je bila niska cijena.

Svjedok Muhamed Mulabdić je izjavio da je svojih 70 do 80 dionica odlučio pokloniti Jasminu Jusufraniću u znak zahvalnosti, s kojim je otišao do Općine. Dodao je kako misli da je s njima bio i Zvrko.

Žarko Gluhović je posvjedočio da je za dionice od Zvrke dobio 3.000 do 4.000 maraka ili eura. Za Zvrku je izjavio da je bio pošten te da mu je vjerovao.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Akcija SIPA-e u Sarajevu, blokirana višemilionska imovina poznatih osoba

Smiljana Posavljak je izjavila da joj je Zvrko za dionice ponudio 10.000 maraka, te da misli da je nešto potpisala u Općini u ljeto 2006. ili 2007. godine.

Svjedokinja je na upit tužiteljice Ruždić izjavila da je dionice prodala Zvrki i da ne zna zašto se na ugovoru nalazi ime Jasmina Jusufranića, kojeg ne poznaje.

- U tom momentu mi je to dobrodošlo, nagrađena sam - izjavila je Posavljak i na upit odbrane kazala da je nije interesovalo na koga će dionice biti prenesene.

Rezama Musić je rekla da je, nakon Zvrkinog upita, pristala prodati dionice. Pojasnila je da je na berzi pratila vrijednost dionica, te da je od Zvrke dobila iznos oko 9.000 maraka.

Musić je kazala da je u Općini potpisala "neki papir", na kojem je vidjela prezime Jusufranić.

Većina svjedoka je izjavila da ne poznaje optuženog Jusufranića niti Branislava Petrovića.

Svjedok Hasan Redžović zbog zdravstvenih problema nije saslušan u sudnici, a odbrane su iznijele saglasnost da se njegov iskaz pročita.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. oktobar, kada je planiran nastavak saslušanja svjedoka Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.