open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
Blatter o Mundijalu: Nazvao me Platini, a kasnije je Katar od Francuske kupio avione za 14,6 milijardi dolara
Za nepune dvije sedmice u Kataru će početi Svjetsko prvenstvo u fudbalu.
08.11.2022. u 11:31
get url
text

Pred smotru najboljih planetarnih reprezentacija obratio se Sepp Blatter (86), bivši predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

Švicarac je bio prvi čovjek FIFA-e od 1998. do 2015. godine i pod njegovom ingerencijom Katar je dobio organizaciju Mundijala. U razgovoru za švicarske medije govorio je o tome kako je SP dodijeljeno Kataru.

- Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebala biti gesta mira za te dvije zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organiziraju Svjetsko prvenstvo - kazao je Blatter dodavši kako se kasnije politika umiješala u sve:

- Nazvao me Michel Platini i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sa sastankom s prvim čovjekom Katara.

Sarkozy je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo Mundijala. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao šta bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina.

Potom je Blatter otkrio da je sve u novcu.

- Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione od Francuske i to u vrijednosti skoro 14,6 milijardi dolara - objasnio je Blatter za švicarske medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.