U obiteljskoj kući Hase Šarića u Blagaju otvoren je neobičan muzej starina nazvan "Blagajska sehara".

Riječ je o životnom projektu čovjeka koji je desetljećima sakupljao autohtone predmete iz davnina koje svjedoče o tradicionalnom životu u Hercegovini.

Kako kaže Haso Šarić, "Blagajsku seharu" napravio je iz ljubavi, za svoju dušu, kako bi pomogao očuvati tradiciju života u ovim krajevima. Osim što je sačuvao dosta starina od roditelja, puno je putovao i sakupljao stare predmete gdje god bi ih našao.

- Cilj je sačuvati starine s ovih podneblja. Sačuvati jedno svjedočanstvo o načinu života u Blagaju i Hercegovini. Puno sam putovao kroz svoj posao. Pet puta sam obišao Evropu i shvatio sam da nigdje nema takve ljepote kao u našem kraju - kaže Šarić.

U "Blagajskoj sehari" ima svačega. Goste na ulazu dočekaju tradicionalne sećije. Pored starinskog šporeta zvanog ''fijaker'' stoji dagara za kafu, u kojoj se pomoću žara kafa u džezvama čuvala toplom.

Tu je i starinsko "burilo" – bure kojim se nosila voda za domaćinstvo na magarcima, muntahte, starinski ormari, tradicionalna odjeća i oprema poput ponjava, čobanskog bičalja, gunja za pokrivanje, opanaka, preslica, kudelja i češlja za vunu. Između ostalog, tu su stapka za puter, stara šivaća mašina, đerđef za vezenje goblena, te funkcionalan stan za tkanje ćilima.

 - Tu su se pravili ćilimi. To su radile naše majke i nene. Koga zanima, možemo mu pokazati kako se to radi. Sve što je u muzeju, to je ručni rad – sve su to tradicionalno pravili majstori i domaćice - govori Hasina žena, Sabiha Šarić.

"Blagajska sehara" nalazi se preko puta pravoslavne crkve u Blagaju. Ulaz je besplatan, a gosti mogu popiti domaću kafu napravljenu po tradicionalnoj recepturi, te probati domaći sok od cvijeta kadulje i čuveni hercegovački kolač - smokvaru.