open-navfaktor-logo
search
Niz mjera
Bjesnilo u Srebrenici: Uz vakcinaciju naređen i pojačan odstrel lisica te divljih mesoždera
Nakon pojave bjesnila na području Srebrenice, koje je utvrđeno na lešu jednog lovačkog psa početkom juna, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je preduzelo čitav niz mjera na suzbijanju i iskorjenjivanju bjesnila životinja.
12.06.2020. u 09:23
get url
text

Nakon izvršenog epidemiološkog izviđanja proglašeno je ugroženo i zaraženo područje prečnika 10 kilometara od samog žarišta na području opštine Sreberenica, kao i na dijelu teritorije koja pripada općini Bratunac, sa jasno propisanim mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila.

Uz naređenu preventivnu vakcinaciju životinja, zabranu prometa, naređen je i pojačan odstrel lisica i divljih mesoždera.

- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević, u utorak su obišli područje navedenih općina kako bi se uvjerili u adekvatno i pravovremeno sprovođenje naređenih mjera u borbi protiv ove naročito opasne zarazne bolesti - navodi se u saopćenju Vlade RS.

Također, u narednih mjesec dana biće sprovedena akcija oralne vakcinacije lisica.

Bjesnilo predstavlja tešku zaraznu bolest od koje može oboljeti svaki sisar, a između ostalog i čovjek, tako da se ova bolest ubraja u zoonoze. Najčešće oboljevaju psi, vukovi, mačke i lisice. Životinje se zaraze virusom putem pljuvačke, tako da se bolest širi isključivo ugrizom.

Ministarstvo apeluje na stanovništvo da se pridržavaju naređenih mjera i da imaju adekvatnu saradnju sa nadležnima, kako bi spriječili širenje ove bolesti

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.