Nakon izvršenog epidemiološkog izviđanja proglašeno je ugroženo i zaraženo područje prečnika 10 kilometara od samog žarišta na području opštine Sreberenica, kao i na dijelu teritorije koja pripada općini Bratunac, sa jasno propisanim mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila.

Uz naređenu preventivnu vakcinaciju životinja, zabranu prometa, naređen je i pojačan odstrel lisica i divljih mesoždera.

- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević, u utorak su obišli područje navedenih općina kako bi se uvjerili u adekvatno i pravovremeno sprovođenje naređenih mjera u borbi protiv ove naročito opasne zarazne bolesti - navodi se u saopćenju Vlade RS.

Također, u narednih mjesec dana biće sprovedena akcija oralne vakcinacije lisica.

Bjesnilo predstavlja tešku zaraznu bolest od koje može oboljeti svaki sisar, a između ostalog i čovjek, tako da se ova bolest ubraja u zoonoze. Najčešće oboljevaju psi, vukovi, mačke i lisice. Životinje se zaraze virusom putem pljuvačke, tako da se bolest širi isključivo ugrizom.

Ministarstvo apeluje na stanovništvo da se pridržavaju naređenih mjera i da imaju adekvatnu saradnju sa nadležnima, kako bi spriječili širenje ove bolesti