open-navfaktor-logo
search
Predsjednica CIKBIH
Bjelica-Prutina: Krajnji rok za osiguranje novca za lokalne izbore davno je istekao
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH), nakon što je donijela odluku da se Lokalni izbori 2020. održe 15. novembra, bez obzira na činjenicu da iz budžeta BiH nije uplaćeno 4 miliona 170.000 KM, provode sve aktivnosti u okviru zakonskih mogućnosti.
09.06.2020. u 21:21
get url
text
Vanja Bjelica-Prutina
Vanja Bjelica-Prutina

Vanja Bjelica-Prutina, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, za Faktor je pojasnila da su oni u konsultacijama sa Agencijom za javne nabavke BiH objavili tendere i javne pozive koji su u toku.

- Mi možemo kada isteknu rokovi zaključiti okvirni sporazum sa ponuđačem, primjera radi, za štampanje glasačkih listića, ali ne možemo potpisati ugovor jer nemamo novac - navodi Prutina-Bjelica.

CIK još čeka novac sa državnog nivoa i kada će im biti uplaćen i da li će uopće, još niko ne zna.

Na upit do kada je krajnji rok za sve aktivnosti koje se provode, odnosno da novac "legne" na račun CIK-a, naša sagovornica poručuje:

- Krajnji rok je istekao 22. maja. Imamo Izborni zakon BiH kojeg smo se dužni svi pridržavati. Sredstva se moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, a taj rok od 15 dana davno je prošao. CIK radi ono što je u našoj mogućnosti, sve pripremamo, ali ne znamo i da li ćemo realizirati sve planirano jer nemamo novca. Mi smo 18. maja, a potom i 26. maja tražili od Vijeća ministara BiH novac. Ni do danas niti je usvojen budžet, niti posebna odluka – ističe ona.

CIK je donio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Od 27. maja do 3. juna podnose se prijave za učešće na izborima. Ovjera političkih stranaka, nezavisnih kandidata i udruženja građana traje do 18. jula. U periodu od 19. juli do 28. jula podnose se prijave za ovjeru koalicija i lista nezavisnih kandidata, čija ovjera završava 4. avgusta.

Kandidatske liste podnose se u periodu od 5. augusta do 17. avgusta, a konačna ovjera bit će završena 11. septembra. Objava konačnih lista u sredstvima javnog informisanja do 1. oktobra, a tog dana zaključuje se i centralni birački spisak.

Lokalni izbori održani prije četiri godine koštali su oko osam miliona maraka, dok je za ovogodišnje potrebno oko devet miliona KM.

Ukupan broj registriranih birača na redovnim biračkim mjestima 2016. godine bio je 3.155.128, od čega u Federaciji BiH 1.897.831 birača, u Republici Srpskoj 1.173.777 birača, a u Brčko distriktu 83.520 birača. Glasalo je ukupno 1.782.831 birača.

Na izborima je učestvovao 451 politički subjekt i to 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest nezavisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata i to: 418 kandidata za načelnika / gradonačelnika; 29.884 za vijećnika / odbornika i 143 kandidata za garantirane mandate za pripadnike nacionalnih manjina.

Izbori su raspisani za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 4 gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.